2025 110. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2025 15:17
Platon beyle şahsen tanış olma kitabı, kitabı, Bilge, filozof kral idealine sahip Platon'a Sicilya'daki Helen kolonisinin kralı tarafından bu idealini gerçekleştirmesi için bir davet edilir. Fakat bu davete icabet eden Platon kendini baba ile oğul arasındaki bir iktidar çekismesinin tam ortasında bulur. Bırak idealini gerçekleştirmeyi, bu iki Tiran'ın pençelerinden kendini zor bela kurtararak memleketine kaçmak zorunda kalır, üstelik bu iki sefer olur Kitapta derlenmiş tüm mektuplar bu konular özelinde olsa da, yine de yer yer Platon'un gerçek şahsiyeti ve felsefesiyle ilgili anektodlarla da karşılaşıyoruz. Elitist bir anlayışa sahip. Basit halkın fikirlerini anlayamayacağını düşündüğü için kendi kurduğu Akademi adlı okulun öğrencileri dışında kimseyle paylaşmıyor felsefesini. Ayrıca tek bir yazılı eser dahi bırakmadığını, ortalıkta dolanan bizim Platon diye bildiğimiz eserlerin ise gençliğinde hocası Sokrates ile beraber hayata geçirdikleri bir tür proje kapsamında olduğunu söylüyor. Cahil halk için basitleştirilmiş felsefe dersleri gibi bir şey.. Özel hayat olarak, politikacı olmak istediğini ama bunun için çok yanlış bir dönemde doğduğunu anladıktan sonra felsefeye sardığını, Anadan babadan zengin olduğunu, Üç tane kızı olduğunu, - hatta birini dayısıyla evlendirdiği çok mutlu oluyor, iyi bir insanmış kızının dayısı sanırım, Çok dindar ve Helen milliyetçisi olduğunu, -öyle ki Sicilya'daki kolonide en sevmediği tiranlık rejimine bile razı çünkü öbür türlü Sicilya'nın barbarların yani Helen olmayanların, eline geçme ihtimali var Öte yandan 'Büyük Kral' dediği Pers imparatoruna da bir tür hayranlığı olduğunu da öğreniyoruz
MektuplarPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2010568 okunma