2024 14. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2024 00:00
Gülten Akın’ın Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı adlı eseri, kısa ama güçlü bir şiirsel destan toplamda yaklaşık 54 sayfa. Konu olarak Kurtuluş Savaşı’nın özellikle Maraş cephesindeki direnişini ele alıyor ve şehrin insanlarının cesaretini, fedakârlığını coşkulu bir dille yansıtıyor. Akın’ın dili hem epik hem halkçı; duygular yoğun, imgeler canlı. Şiirlerinde folklorik motiflerden yararlanarak hem tarihi bir anlatı sunuyor hem de Maraş halkının karakterini sahici bir şekilde çiziyor. “Maraş bize mezar olmadan / Düşmana gülzar olamaz” gibi dizeler, eserin hem hüzün hem azim tonunu iyi kuruyor. Kitap çok uzun olmasa da, etkisi büyük: Akın’ın sadeliği, coşkusu ve tarihi hafızaya olan bağlılığı öne çıkıyor. Bazı okurlar için şiirsel yoğunluk ve destan uslubu ilk etapta zorlayıcı olabilir, ama anlatılan hikâye, özveri ve kolektif belleği düşündürtüp gururlandırıyor. Eksileri de var: Dili zaman zaman daha “şiirsi/soyut” olduğu için, tarihsel detayları çok net bilmeyen biri için bazı imgeler tam kavranamayabilir. Ayrıca yapısal olarak dramatik bir kurgu beklentisi olanlar için “destan-formu” biraz durağan gelebilir.
Şiir
Maraş'ın ve Ökkeş'in DestanıGülten Akın · Türk Dil Kurumu Yayınları · 197234 okunma
1 +1'leme