2025 24. kitabı
Bu kitabı bitirdiğimde uzun süre elimde tuttum, öylece baktım kapağına. Çünkü içindekileri sindirmek kolay değildi. Çöl Çiçeği, Waris Dirie’nin gerçek hayat hikayesi… Somali’nin kavurucu çöllerinden başlayıp Londra moda dünyasına, oradan Birleşmiş Milletler’e uzanan bir yolculuk. Ama bu yolculuk sadece başarı hikayesi değil , aynı zamanda bir acı, bir mücadele, bir direniş hikayesi. Waris, henüz bir çocukken zorla evlendirilmekten kurtulmak için çölde tek başına kaçıyor. Fakat onun en derin yarası, milyonlarca kız çocuğunun da yaşadığı bir gelenekten geliyor. kadın sünneti. Kitabı okurken bu bölümde nefesim kesildi. Küçücük bir kızın, “temizlik” ya da “namus” adı altında maruz kaldığı o acıyı anlatışı öyle sade ama öyle yıkıcı ki… Ve daha da sarsıcı olan, onun bu acıyı utançla değil, cesaretle anlatması. Kendine “neden ben?” diye sormak yerine, “bir daha hiçbir kız bunu yaşamasın” demeyi seçmiş. Waris Dirie, güzelliğini dünyaya gösteren bir modelden çok daha fazlası. O, susturulmuş kadınların sesi olmuş bir savaşçı. Kitap bana, kadın olmanın dünyanın bazı yerlerinde hâlâ bir mücadele olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ama aynı zamanda, bir kadının sesiyle dünyayı nasıl değiştirebileceğini de… Çöl Çiçeği; acıtan ama uyandıran, üzen ama güçlendiren bir hikâye. Okudukça içimde hem öfke hem umut büyüdü. Bazı kitaplar sadece okunmaz, içine işler. Bu da onlardan biri. Firdevs canım arkadaşım bu kitabı okumama vesile olduğun için çok teşekkür ederim
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma