2025 69. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2025 00:00
Genç Werther'in Acıları, sayfa sayısının kısalığına rağmen etkisi uzun süren ve okunması değil yaşanması gereken bir kitap. 2 günde bitirmiş olsam da kitapla beraber ben de bittim desem yeridir. Çok ağır melankoli içermesi nedeniyle bir oturuşta bitecek bir kitap asla değil. Acayip bunaltıcı. Kötü mü? Asla değil.Yaşayamamanın trajedisini anlatıyor bu kitap. Belli başlı temalar üzerinden konuyu özetleyelim. -Aşk ve tutku:Aşkın sınır tanımadığını tipik şekilde herkes bilir. Ama onun insanı yıkacak kadar hazinliğini yaşamayan bilemez. Werther, imkansız bir aşka tutuluyor. Aşkı çok saf ve onu canlı hissettirirken de bir o kadar onu yiyip bitiriyor. -Bireycilik ve Romantizm:Werther, aşina olduğumuz klasik aşık tipi sembolize eder. Akıl ve mantığının önüne aşkı koyar, toplumla çatışır. Romantizm'i ise özünde kendi hissettiklerine inanan ve diğer tüm her şeyi reddeden birey şeklinde anlatır. -Doğa ve Duygu Bağı:Werther için doğa çok kapsamlıdır. Mutluyken doğayı canlı ve güzel görür. Kasvetli durumlarındaysa doğayı cansız ve renklerden yoksun olarak betimler. Yani doğa, Werther'in iç çatışmalarına ayna tutar. Bu da Romantizm kültürünün yapı taşlarından biridir. -Toplum ve Birey Çatışması:Aşık olduğu kadın Lotte, başka biriyle evli olmasına karşın Werther duygularını içine gömemez. Bunca imkansızlığa rağmen yine de onla beraber olmak istemesiyle toplum etiğiyle büyük bir çatışma yaşar. Böylelikle trajedisi gittikçe derinleşir. -Yalnızlık ve imkansızlık:Tüm bu yaşadığı husumetler ardından herkesten, en çok da kendinden, uzaklaşır. Yalnızlığının yarattığı boşluk ve hâlâ içinde beslediği umut kırıntısı onu intihara iter. Beslediği umut kırıntısı ise ölümden sonra biraz olsun Lotte tarafından değer görebilmektir. -Kaçış:Onun ölümü, hem bir kaçış hem de bir tutsaklık olarak sunulur. Genel olarak, Romantizm akımından bolca nasibini almış melankolik bir aşkı anlatır. Özgün diyebileceğimiz bir eser olmayabilir konu bakımından fakat anlatış biçimi onu öne çıkaracak seviyede. Kitabı post-itlemekten gerçekten imanım gevredi. Harika yazılar vardı içerisinde bu da insanın okuma hevesini kamçılıyor. 7/10 - Okunabilir bir kitap. Öyle ayılıp bayılmadım bunda belki de hastayken okumamdan çok adapte olamayışım kaynaklıdır, bilemem. Yine de kitabın kapağını kapattığımda gerçekten etkilendiğimi hissettim. Özellikle 65 sonrası biraz daha derinleştiğinden oraları daha bir sevdim diyebilirim.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150bin okunma