2025 13. kitabı
Roman, Birinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra Antarktika yakınlarında, haritada bile zor görülen küçük ve tekinsiz bir adada geçer. Adadaki meteoroloji istasyonunda bir yıllığına görev yapmak üzere bir meteoroloji uzmanı (anlatıcımız) adaya gelir. Ancak adada onu sadece fenerin ketum görevlisi olan Batis ile karşılar. Yeni görevli, eski uzmanın nerede olduğunu sorar ancak Batisin ağzını bıçak açmaz. Çok geçmeden, adanın asıl sırrı karanlık çöktüğünde ortaya çıkar: Geceleri denizden çıkan gizemli, amfibi yaratıklar (bazı incelemelerde "canavar" olarak adlandırılır) feneri ve meteoroloji istasyonunu kuşatır. Bu iki yalnız adam, hayatta kalmak için bu canavarlarla mücadele etmek zorunda kalır. Roman, bu iki insanın hayatta kalma mücadelesini, yalnızlığı, tehdidi ve aralarındaki karmaşık ilişkiyi anlatır. Fantastik, korku/gerilim öğeleri barındıran, aynı zamanda felsefi derinliği olan bir roman. Genel olarak sürükleyici, akıcı bir anlatıma sahip olduğu belirtiliyor. Hikayenin tekinsiz atmosferi ve merak unsuru okuyucuyu sürekli canlı tutuyor. Bazı okuyucular ise beklentilerini karşılamadığını veya sonunun havada kaldığını düşünebiliyor. Kitabın en güçlü yönlerinden biri, sadece bir yaratık hikayesi olmanın ötesine geçmesi. "Soğuk Deri", insanın "Öteki" ile kurduğu ilişkiye, insan doğasına ve medeniyetin karanlık yönlerine dair sağlam bir eleştiri sunar. İnsanların yabancıya, bilinmeyene karşı olan çarpık, kusurlu tutumu ve ötekileştirme kavramı adada yaşananlar üzerinden mikro düzeyde işlenir. Yalnızlık, melankoli, arzu, aşk, cinsellik ve hayatta kalma psikolojisi gibi pek çok insanlık durumu romanın katmanları arasında yer alır.
Soğuk DeriAlbert Sanchez Pinol · Jaguar Kitap · 20181,771 okunma