2025 31. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 17:46
Bir Anın Anatomisi, İspanya’nın yakın tarihindeki 23 Şubat 1981 de yaşanan bir darbe girişimini anlatıyor. Askerlerin, darbecilerin, Frankocuların darbe yapmak amacıyla Temsilciler Meclisi’ne girdikleri ve ateş ederek tüm milletvekillerine yere yatmalarını emrettikleri o "Bir Anın Anatomisi"ni okuyoruz. Cercas'ın edebi ustalığı ve anlatımın akıcılığına rağmen beni çok zorlayan bir eser oldu. Ama İspanya'nın İç Savaşı gibi aşırı sıkıcı bir konuda bile karakterlerin düşünce tarzını, ruh hallerini, kişilik analizlerini çok güzel yapmış. Suarez'i tam överken birden yermeye başlıyor mesela, aşırı objektif yaklaşmış ve darbe ile alakalı tam bir anatomi çıkarmış. İlgisini çekene ya da akademik bir kaynak olarak başvurmak isteyene kesinlikle öneririm. Ama siyasi tarih çok da ilgimi çekmiyor diyorsanız hiç bulaşmayın derim. Kitaba puan vermedim çünkü şu ikilemi aşamadım : - Eğer yazarın başarısını ve edebi yeteneğini, kitabın amacına uygunluğunu ve tutarlılığını puanlayacaksam 10/10. - Eğer kitap bana hitap etti/etmedi, ilgimi çekti, merakla okudum vb. kriterlere göre puanlayacaksam 5/10.
Bir Anın AnatomisiJavier Cercas · Everest Yayınları · 202232 okunma