"An" Gelir, Takılır Gırtlağınıza Koca Bir Hiç.
2025 37. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 18:27
"An" Gelir, Takılır Gırtlağınıza Koca Bir Hiç... Kimsecikler "Ne" Olduğunu Bilemez... Jean-Paul Sartre'ın Bulantı adlı romanı, insanın varoluşsal sıkışmışlığını, dünyaya yabancılaşmasını ve kendi benliğiyle hesaplaşmasını anlatıyor. Bulantı, yalnızca bir karakterin içsel çöküşünü anlatan bir hikâye değil bence. Insanın "var olma" gerçeği ile yüzleşmesinin ne kadar sarsıcı ve dayanılamaz olabileceğini gösteriyor bizlere. Varoluş bazen dayanılmazdır fakat tam da bu yüzden gerçektir. Roquentin'in yaşadığı bulantı "neden varım" sorusunun cevapsız kalması değil, bu sorunun zaten yanlış olduğunu fark etmesidir. "VAR OLMAK", hiçbir sebebe yaslanmadan "BURADA" olmaktır. Jean-Paul Sartre'ın dili zaman zaman ağır, zaman zaman keskin ve sarsıcı. Romanda yapmış olduğu betimlemeler, roman kahramanı Roquentin'in "varoluş" karşısındaki huzursuzluğunu bizlere geçiriyor. Kitap sabır, dikkat ve içsel bir açıklık istiyor bizden. " Bulantı'yı tavsiye ederim; çünkü ben bu kitabı huzursuzlanarak okudum ve tam da bu huzursuzluk, insanı kendi varlığıyla yüzleştiren o eşsiz derinliği hissettirdi. Rahatsızlığıyla zihin açan, karanlığıyla düşündüren bir roman. "
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202528bin okunma