2025 13. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 03:15
okuduğum ikinci goethe kitabı. ilkini de çok zor okumuştum ama yine de ön yargılı yaklaşmak istemedim. zira faust'u araştırınca da ilgimi hayli çekti. kitabın konusunu uzun uzun yazmaya gerek yok; kitabın baş kahramanı faust ruhunu şeytana (mephisto'ya) satar. bu kitaba ilk 2016'da başladım ve yarım bıraktım. sonra bir daha deneyeyim diye 2024'te yine başladım ve yine yarım bıraktım. bu sene ise bu yarım bırakma işinden çok rahatsız olduğum için bu sefer bitireceğim dedim ve bir şekilde bitirdim. ama bir daha goethe okur muyum, sanmam. kısaca faust'tan bahsedeyim, ilgisini çeken okusun. johann georg faust (1481-1541): doktor ve simyacı. altın bulmak için deneyler yapıyor ve çevre halktan tepki görüyor, şeytanlıkla suçlanıyor. bir gün yine bir şeyleri altına çevirmeye çalışırken bir patlama meydana geliyor ve faust ölüyor. faust'un cesedi -özellikle yüzü- fena halde deforme oluyor ve onun cesedini gören halk; sonunda gerçek yüzü ortaya çıktı diyerek faust'un aslında başından beri şeytan olduğunu kendilerince, kendilerine, kanıtlamış oluyorlar. faust pazarlığı: bir kişinin kişisel değerler veya ruh gibi yüce ahlaki veya manevi öneme sahip bir şeyi, bilgi, güç veya zenginlik gibi dünyevi veya maddi bir çıkar karşılığında takas ettiği bir anlaşmadır. kitabı beğenmeyenler kendini yalnız hissetmesin diye yazdım bu incelemeyi, yıllar sonra. keyifli okumalar.
FaustJohann Wolfgang Von Goethe · Oda Yayınları · 201216,8bin okunma