Amerigo Tarihsel Bir Yanlışlığın Hikayesi Stefan Zweıg
2025 30. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 22:42
"Dünyayı fethetmek için öğrenmek gereklidir." Rastlantılarla örülü yanlışlıklar sonucu Amerika kıtasının bu adı almasına neden olan kişinin (Amerigo Vespucci) hayatını anlatıyor Zweıg. Vespucci' nin Yeni Dünya' nın kaşifi olarak kazandığı yanlışlıklara dayalı ününün, XVI. yüzyıl boyunca sürdüğünü ve sadece Protestan Engizisyonunun ilk kurbanı olarak Calvin tarafından yakılan Miguel Servet' in çekingen bir itirazda bulunduğundan bahsediyor. Bu aslı olmayan şöhrette Vespucci' nin masum olduğunu, kazandığı şöhretin kendisinin haberi olmadan genç bir coğrafyacı tarafından basılan bir kitaptan kaynaklandığını söylüyor. (Calvin deyince aklıma Zweıg' ın Vicdan Zorbalığa Karşı kitabı geldi ki okumaya değer ) Kıtanın gerçek sahibi Kristof Kolomb' un uğradı haksızlığın sebeplerinden birinin de kendisinin inat ve ısrarla Küba'nın Çin, Haiti' nin ise Japonya olduğunu iddia etmesinin olduğunu belirtiyor. Vespucci, nin başarılması yıllar sonra Macellan' a nasip olacak Hindistan'a doğrudan bir yol bulma göreviyle çıktığı seyahatin başarısızlıkla sonuçlandığını anlatan Zweıg, Kolomb ya da Macellan'a yapıldığı gibi onun emrine filolar verilmediğini, yaptığı her işte daima düşük konumlarda olduğunu söylüyor. Zweıg, Vespucci' nin elli yaşına geldiğinde bile üç kez ufacık bir gemiyle tehlike ve maceraya atılan yüzlerce "adsız tayfadan" biri daha keşfedilmemiş okyanusa yelken açacak cesarete sahip dürüst ve cesur bir adam olduğunu düşünüyor. Sandığı kadar masum olmayabilir aslında zira Kolomb' un oğluna yazdığı bir mektup ben de bu izlenimi bıraktı Amerikan tarihine ya da coğrafyaya ilgisi olmayanlar neden okusun :) sıkılabilirler haklı olarak. Benim de çok bayıldığım bir konu değil fakat Stefan Zweıg'ın yazdığı her şeyi okumak istediğim için bunu da okumuş oldum. #ilhamverensatirlar
AmerigoStefan Zweig · Can Yayınları · 20171,928 okunma