Puan vermedi·312 syf.····Okunma: 07 Kasım 2025 19:06 İstanbul'un Vefa semtindeki Canfeda Konağı'nın nemli, eski ve sırlarla dolu atmosferine davet eden, adeta bir aile ve aşk ağıtı.
Roman, temel olarak iki farklı zaman diliminde geçen, ancak kaderin ortak paydasında buluşan iki hikâyeyi paralel ilerletiyor:
* Canfeda Konağı'nın Kederi
Annelerinin ölümünden sonra konağın satışı için bir araya gelen dört kardeş; Halide, Cihangir, Zeliha ve Nihal. Her biri kendi yarası, pişmanlığı ve sırrı ile yaşayan bu kardeşlerin, anneden kalma kilitli bir odayı açmalarıyla ailenin geçmişteki acıları ve günahları su yüzüne çıkıyor. Özellikle konaktan ayrılamayan, adeta konağın ruhu haline gelmiş Halide karakteri, kırılganlığı ve gücüyle hikayenin en dokunaklı yüzü.
Kitabın geçmişe uzanan kanadı ise, Osmanlı zindanlarında ölümünü bekleyen genç bir adam olan Derviş Ali ve onun saf aşkı Handan'ın hikayesi. Bu tarihi kurgu, günümüzdeki aile dramıyla beklenmedik ve sarsıcı bir bağ kuruyor.
* Kadın Karakterler:
Özellikle Halide ve Handan gibi kadın karakterlere yüklenen anlam ve ruh çok etkileyici. Onların fedakarlığı, acısı ve direnci, romanın duygusal yükünü başarıyla taşıyor.
Kitap yalın dili ile akıcı ama duygusal yoğunluğu yüksek bir olay örgüsüyle sizi içine kolayca çekiyor.Romanın temelinde yatan en büyük çatışma, aile içinde susulanlar ve hafızanın zalimliği. Geçmişle hesaplaşma, pişmanlık ve kaçınılmaz kader gibi temalar o kadar iyi işlenmiş ki, okurken kendinizden bir şeyler bulmamanız imkansız gibi .
Kısacası Gece Açan Çiçekler karanlıkta bile ışığını bulma cesaretini anlatan, nesiller boyu taşınan yaralı bir aşka ve her ailenin kendine özgü mutsuzluğuna yazılmış, yüreklere dokunan, büyüleyici bir ağıtı işliyor.