Bazı kitaplar hayatınızı değiştirecek
2019 18. kitabı
George Orwell’in “1984” adlı romanı, totaliter bir rejimin insan yaşamını nasıl tamamen kontrol altına alabileceğini anlatan güçlü bir distopyadır. Aşağıda kısa ve öz şekilde özet bilgiler bulabilirsin --- Kitap Bilgileri Yazar: George Orwell Yayın yılı: 1949 Tür: Distopya, politik roman Ana tema: Totaliter rejim, birey özgürlüğü, gözetim, manipülasyon --- Konu Özeti Roman, Okyanusya adlı totaliter bir ülkede geçer. Ülke “Büyük Birader (Big Brother)” adlı bir lider tarafından yönetilmektedir. Devlet, insanları sürekli gözetim altında tutar; düşünceler bile suç sayılır (“düşünce suçu”). Ana karakter Winston Smith, gerçeği çarpıtan Gerçek Bakanlığı’nda çalışır. Sistemin yalanlarını fark eder, düşünmeye ve sorgulamaya başlar. Winston, Julia adında bir kadınla gizli bir ilişki yaşar ve özgürlük hayalleri kurar. Ancak sonunda Düşünce Polisi tarafından yakalanır, işkence görür ve beyni yıkanarak sisteme boyun eğer. Romanın sonunda Winston, “Büyük Birader’i seviyorum.” diyerek teslim olur. --- Temalar ve Semboller Gözetim: “Tele-ekranlar” sürekli insanları izler. Gerçek Manipülasyonu: “Gerçek Bakanlığı” sürekli tarihi değiştirir. Dil ve düşünce kontrolü: “Yeni konuş (Newspeak)” ile insanların düşünme kapasitesi kısıtlanır. Korku ve itaat: Korku, sevgiye üstün gelir. --- Ünlü Sözler “Savaş barıştır. Özgürlük köleliktir. Cehalet güçtür.” “Büyük Birader seni izliyor.” --- Ana Karakterler Winston Smith: Sistemi sorgulayan ana karakter. Julia: Winston’ın sevgilisi, özgür ruhlu bir kadın. O’Brien: Parti üyesi, Winston’ı kandırıp sonra işkence eden kişi. Büyük Birader: Her şeyi gözetleyen, korku sembolü lider. Kesinlikle okunması gerekir.. 1984
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,1bin okunma