2025 26. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 02:22
Daha önce hiç okumadığım bir yazarın kitabından böylesine keyif almak beni gerçekten mutlu etti, adeta gizli bir hazine keşfetmiş gibi hissettim. Değmez, birbirine geçmiş çok sayıda hikâyeyi katman katman açarak anlatan, hem yapısal hem de duygusal olarak derin bir roman. Geçmişle şimdinin sürekli iç içe geçtiği anlatım biçimi romanın akıcılığını artırırken, karakterlerin iç dünyasını da daha canlı hale getiriyor. İsmail Güzelsoy’un dili hem şiirsel hem de sarsıcı, okuruna hem duygusal hem de düşünsel bir yoğunluk yaşatıyor. Ayrıca romanın serinin ilk kitabı olması, hikâyenin devamına dair güçlü bir merak uyandırıyor. Faruk Ferzan’ın çocukluğuyla, Süreyya’yla ve Dos’larla kesişen yolculuğu, insan ruhunun karanlık ve kırılgan yanlarını derin bir şekilde yansıtıyor. Bunca kötülüğün ve ölümün içinde hayatı yaşanmaya değer kılan şey, belki de kurduğumuz gönüllü bağlar. Sadere’nin vahşi büyüme hikâyesi, sonsuz yaşamı arzulayan ihtiyarlarla kesişen yolu ve nihayetinde kendi seçtiği ailesine, köyüne kavuşması romanın en etkileyici dönüşlerinden biri. Beni en çok mutsuz eden kısım, hadım kardeşlerle ilgili sondu. Kötülük edenlerin yine kötülüğüyle cezalandırıldığı o bölümde, hikâye sanki bizden aldıklarına bir de canlarımızı ekleyerek son buldu. Ek 1 ile hikâyeyi tamamlamak yerine, ben romanı hâlâ yoldaki Faruk Ferzan kısmıyla bitirmeyi, sonrasını kendi hayal gücüme bırakmayı tercih ediyorum. Son kısmın vahşeti beni biraz boğdu; zaten hadım kardeşlerden kaçış sürecini uzun uzun okumuştuk, o konuya tekrar dönüp bir de katliam sahnesi yaşamak, romanın “ne olursa olsun yaşamaya değer” fikrinden uzaklaştırdı. Belki de bu benim kitaptan almak istediğim fikirdi, belki de değmez. Kitabın yarısından fazlasını büyük bir hevesle, hayranlıkla okudum ancak Sadere bölümünde sonsuz yaşam gibi temalara geçildiğinde dikkatim biraz dağıldı. Ek 1’deki kısım, “mükemmel” diyebileceğim bir hikâyeden birkaç adım geri atmama neden oldu. Yine de Değmez benim için derin, şiirsel, yer yer sarsıcı ama çok değerli bir okuma deneyimiydi. Değmez İsmail Güzelsoy
Değmezİsmail Güzelsoy · İthaki Yayınları · 2024648 okunma