Kasım 2024
İthaki Yayınları
Sıralamalar

2025 98. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 20:56
Fenni Sihirler serisinin ilk kitabı Değmez. Masalsı, destansı anlatımı ile şiir gibi incelikli, zekice yazılmış, sağlam kurguya sahip, akıcı harika bir roman. Çok tatlı bir anlatımla iki karga Nevırmor ve Simsiyah ile başlıyor. İsimlerinin nereden geldiği de çok ilginç. Faruk Ferzan'ın Süreyya ile hayatlarının kesişmesi ve birbirine bağlantılı karakterlerin Doslar Kasabasının herbiri ince ince işlenmiş romanda. Hikaye içinde hikaye, rüya içinde masal sanki. Ilim, bilim, hak, adalet, saf sevgi, felsefe, ölüm-ölümsüzlük etkileyici bir dil ile anlatılmış. İlk okuduğum Öksüz Ağaçların Çobanı kitabına da atıfta bulunması çok hoş bir detay. Dağarcığıma yeni birçok kelime kazandırmış olsa da bu romanı anlatmama yetmiyor yine de. Herkesin okumasını çok isterim. Keyifli okumalar.
2025 14. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2025 19:57
Yakın dönem Türk roman yazarlarını keşfetmeyi seviyorum. Amat'tan bu yana okunur bir şey yoktu, Değmez ile bu talihsiz süreç kırıldı. Her sayfada merakla yeni bir okuma keyfine savruldum. Senaryo, Roman yazarken karakter tahlilleri önemlidir. Eserdeki kişilerin dünleri, bugünleri, umut ve hayalleri okuyucuyu yakalar, kırk yıldır tanıyormuş gibi benimsetir ve sahiplendirir. Yazar sadece kahramanın değil romandaki bütün kişilerin karakterlerini inanılmaz derinlikte okuyucuya sunuyor. Hatta öyle ki anlatıya hız katan iki kargayı bile yakından tanıyorsunuz. Her karakterin hikayesi ruhumuza ayna tutuyor ve kenar köşe saklanmış kendimize sobe diyoruz.
2025 26. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 02:22
Daha önce hiç okumadığım bir yazarın kitabından böylesine keyif almak beni gerçekten mutlu etti, adeta gizli bir hazine keşfetmiş gibi hissettim. Değmez, birbirine geçmiş çok sayıda hikâyeyi katman
2022 29. kitabı
Değmez. Oldukça ilginç bir kitapla sizlerleyim. Yazarla tanışma kitabım oldu ama iyi ki de bu kitap olmuş. Yer yer güldüren, yer yer ağlatan bir kitaptı. Kitapta karakterler örümcek ağı gibi
Değmez
2025 31. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 04:37
Büyülü gerçekçilik kullanılarak yazılmış bir roman. Kitapta birbiriyle bağlantılı farklı karakterler bulunuyor, bu karakterlerin yaşam öyküleri kurgunun içinde öyle derinlikli ve etkileyici şekilde anlatılmış ki okurken o büyüye gerçekten kapılıyorsunuz. Hikaye, buz tutmuş Aras nehrinin altında mahsur kalan Faruk Ferzan’ı gören iki karganın konuşmasıyla başlıyor. Havayla, suyla, toprakla, taşla, rüzgarla konuşabilme yeteneği olan, altı arkadaşı ve eşleriyle Doslar Kasabası’ında yaşayan Ninno’un Faruk Ferzan ile ilgili haberi alıp bu altı arkadaşın onu kurtarmaya çalışmalarıyla devam ediyor. Kitapta ki karakterler özelliklerine bakıldığında gerçek dışı görünseler de hikayelerinde derine indikçe ve sona doğru yaklaştıkça yaşamak, ölmek, aşık olmak gibi gerçek kavramların bunca çabaya değip değmediğini düşündürdüklerini görüyoruz. Bu altı arkadaş arasında en çok üstün yetenekli bir hekim olan Sadere’yi sevdim, öyle ki kendisi ölümün ötesini aramadan hayata değer veren, zayıf olan herkesin mutlu olması için eyleme geçebilen bir karakter, yarası olanın yarasını iyileştiriyor, uzvu olmayana yeni uzuv takıyor. Bilge kişilerin izinde giderken kendi yolunu çizmiş bir dahiydi benim gözümde. Kitabı çok sevdim.
2021 359. kitabı
İsmail Guzelsoy bence yaşayan en iyi romancılarımızdan biri. Sade, duru ama bir o kadar da görkemli bir üslubu var. Zaten en görkemli eserler en sade olanlar değil midir? Bir kaç yazar daha var işte onun gibi, varlıkları umudumu diri tutmama yardımcı oluyor. Popüler olma gayesi gütmüyor, kimseye yanlamaya çalışmıyor. Değmez, çok katmanlı, hikaye içinde hikaye anlatan bir roman. Zaten yazar, meddahlik geleneğinden oldukça etkilenmiş. Kitapların konusunu anlatmayı hiç sevmiyorum. İyi edebiyattan hoşlanan arkadaşlar eminim ki çok seveceklerdir Değmez'i ve diğer romanlarını. Selamlar saygılar...
2019 49. kitabı
İnsanlar kahpelik ve yalanlarıyla meşhurdur. ..yaptıkları kaypakliklari başka hiçbir varlık yapmaz ,yüreksiz dunya üzerine sürgün yemiş yaratıklardır .. .insan kıymet bilse ALLAHin kıymetini bilirdi. ...İnsanlar dan uzak durun . ...
2021 16. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 23:09
Ben bu yazarı nasıl daha önce okumamışım dedirten kitap! Büyülü, gerçeküstü, derin, anlatımı zengin şahane bir romandı. Bu nasıl bir hayal gücünün eseri bunar nasıl cümleler. Okuduğum en iyi kitaplar arasında kesinlikle sayın Güzelsoy ilk sıraları alacak İnsanı sorgulatan, yer yer tokatlayan müthiş bir zeka işi kurgu bekliyor sizi Şimdi içeriğinden de bahsetmek lazım ama üstadın da dediği gibi "Değmez" Okuyacak olanlar için sürprizi kaçmasın;)
Değmezİsmail Güzelsoy · Doğan Kitap · 2015648 okunma
Okunmaya değer bir kitap arayan herkese... (#tatkaçıran - #spoiler uyarısı)
2022 16. kitabı
Az önce Değmez kitabını bitirdim İsmail Güzelsoy'un. O kadar iyiydi ki nasıl anlatacağım bilemiyorum. Kitabın başında Aras Nehri'nin dibindeki bir ediple karşı karşıya kalıyoruz. Gerçi ondan da önce kurmaca bir önsöz yer alıyor ki postmodernizmin boy gösterdiği bir bölüm bu. Sonra iki karga karşımıza çıkıyor. Bu iki karganın Aras Nehri'nin dibindeki edibin yaşayıp yaşamadığı konusunda iddiaya giriyorlar. Bu edibin ismi Faruk Ferzan. Sayfalar geçtikçe okurun kafasında "Kim ulan bu Faruk Ferzan?! " sorusu çınlıyor. Ve roman derinleştikçe derinindeki felsefe de gün yüzüne çıkmaya başlıyor. "ölüm" en çok ele alınan ve sorgulanan şey. Ve tabii ki yaşadığımız çağda karşılaştığımız kötülükler üzerinde de düşünülmüş. Altını çize çize mest olduğum çok kısım vardı. Bir yanda kadim bir Ortaçağ anlatısı havası sezerken bir yanda güncel toplumsal sorunlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden asla şu zamanda geçiyor denemez kurgu için. Bir de sanki her karakter farklı zaman dilimlerinde yaşamış gibiydiler. Hepsinin de buluşabildiği ortak bir nokta olduğu halde... Okunmaya değer bir kitap arayan herkese tavsiye ediyorum Kitapla kalın!
Okuduğum en güzel kitaplardandı
2019 15. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2019 14:07
Sevgili Hüseyin ŞuaHüseyin Şua verdi kitabı bana, yazarın adını hiç duymamıştım, adı ve kapağı için de aşırı önyargılıydım başta, önyargılarım beni 8 yerimden bıçakladı. Bıçak yaralarıma ve Hüseyin'e teşekkürü borç bilirim. O kadar çok beğendim ki bir kitabı isterlerse çöpe sarsınlar adını da bilmem ne koysunlar denemeye değer diye düşünüyorum artık. Güzel bi şey arıyorsam eğer her yerde her şekilde olabilir önüne konulan sıfat ya da üstündeki kılıfın gözümde çok değeri olmaması gerektiğini kitap bana beni epey şamarlayarak göstermiş oldu. İki tane karganın konuşmalarıyla başlıyoruz romana Nevırmor ve Simsiyah (çoğu ismin de bir manası ve taşıdığı canlıyla bir alakası kurulmuş) ve sonra muazzam güzellikte birçok insanın hayat hikayesi geliyor. hepsi derinliği olan birbirleriyle öyle güzel alakaları olan hikayeler ki. Kitapta sığ olan hiçbir yer yok. Sosyalizm, ölüm, ölümle başa çıkma, tıp, resim sanatı, aykırı insanlar, aşk, vefa, edebiyat gibi bir sürü bambaşka konu bambaşka insanlar hiç birbirine girmeden yormadan öyle güzel anlatılmış ki ayakta alkışlıyorum. Halk arıyorsam saraydan çıkmam gerek, ağlıyorsam yolumdan dönmem aşka dair konuşmak gerekirse de gerisini bu kitap tamamlar. Çok satanlarda orda burda süper saçma ağaçların kesilmesine değmeyecek kitaplar göreceğime seni görseydim ya güzel kitap.Hakettiğin değeri görememiş gibisin. Binlerce insanın elinde durmaya hayatlarında yer etmeye DEĞER'din. Daha başka övecek söz bulamıyorum. Durup düşünmeden alıp okuyabilirsiniz hatta koşun bile.

İsmail GüzelsoyYazar · 18 kitap
1963’te, Iğdır’da doğdu. 9 yaşında ailesiyle İstanbul, Gaziosmanpaşa’ya taşındıktan sonra tek başına tekrar Iğdır’a dönerek ilkokulu orada bitirdi. Ortaokul yıllarında Karagümrük’e taşındı, aynı dönemde Cağaloğlu’nda mücellithane ve matbaalarda çalıştı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde eğitim gördü. Üçüncü yılında, dönemin eğitim koşullarına uyum sağlayamayacağına karar verip İsveç’e gitti, orada İsveç edebiyatı üzerine çalıştı. 1987 yılında yeniden İstanbul’a gelerek İsveççe ve İngilizce rehberliğe başladı. Rehberlik yaptığı yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde öykü, makale ve röportajlar yayımladı. Anadolu’da rehberlik yaparken karşılaştığı olay, insan ve kültürel dokunun esiniyle, sonraki yıllarda yazacağı romanların omurgasını oluşturan notlar, öyküler biriktirdi. 1999 yılından itibaren, gezileri sırasında biriktirdiği notları elden geçirip kurgusal bir bütünlük içinde bunları yeniden biçimlendirmeye karar verdi. Bugün yayımladığı romanların büyük bölümü o dönem çalışmalarının bir ürünüdür. İlk kitabı Seni Seziyorum’daki öyküler de bu defterlerde biriken notların işlenmesinden ortaya çıkmıştır. Bu ilk kitaptan sonra romanlarını yayımlamaya başladı. Genelde birbirine göndermeleri olan, farklı okumalara olanak tanıyan, çok katmanlı romanların çoğu rehberlik zamanında yaptığı çalışmaların yeniden ele alınışıyla biçimlenmiştir. İsmail Güzelsoy ayrıca rehberlik yıllarında, bir rehberin gezi sırasında anlattıklarını derleyerek iki ciltlik İstanbul’un Gezi Rehberi’ni yayımlamıştır. Kitab-ı Mukadder, Ruh Hastası, Sincap, Rukas, İyi Yolculuklar, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, Çıt Yok, Saf, Değmez, Gölge ve Hatırla isimli romanları vardır.