Bu kitabı Ata'mın duyguları ile, onun anlatımı gibi yazmış sevgili yazarımız. Ayşe Kulin
Yani Atatürk'ün sözleriyle.
Tüm hayatı adım adım ilerliyor her sayfada.
Özellikle hastayken yattığı yerde, en sevdiği anılarını düşünüyor, onun tabiri ile " hayatının sinemalarını seyrediyor"
Çocukluğu, babası, annesi, kardeşi ve dayısının yanında geçirdiği günler.
Okul yılları,ilk aşkı "Miti"si yani Dimitrina ve hayatına giren kadınlar Fikriye ve eşi Latife.
Hasta yatağında durmadan özeleştiri yapıyor.Hatalarını sorguluyor. Keşkeleri var hepimiz gibi..
Tabii Evlatlarına da tek tek değiniyor.
Yanındaki en iyi arkadaşı Nuri Conker, ve yaverlerinden çokca bahsediyor; Salih ve özellikle de Kılıç Ali'den..
Ve yaptığı büyük devrimlerden. En önemli olanı "biz" kadınlar için yaptıkları..
Şimdi yeri gelmişken şahane bir alıntı ile katkıda bulunarak bitireyim;
"Dünyanın her ülkesinde nüfusun yarısı kadındır. Kadınlarını yok sayan toplumlar yerlerinde saymaya mahkumdur. Buna bizzat şahit biri olarak, kadınlarla erkeklere, sosyal hayatta eşit haklar tanıyarak ülkemi çağdaş ülkeler sınıfına yükselttim.
Cumhuriyet Türkiyesi'nde bundan böyle kadınlarla erkekler el ele vererek kalkınacaktı, cinsiyet ayrımı yapılmadan kız-erkek tüm çocuklar ilkokuldan başlayarak, ortaöğretim, lise ve üniversitelerde birlikte eğitim alacaklar, böylece daha çocuk yaştan itibaren kardeş, arkadaş, yoldaş olacaklardı. Birbirlerini eşit insanlar olarak belleyeceklerdi..."
Tam da 10 Kasım'a uygun olmuş bu kitap.
Bu vesile ile onu rahmetle,sevgiyle, saygıyla minnetle anıyorum.
Ruhu şad olsun.
Bizlere eşsiz bir vatan bıraktı.
O'na ve silah arkadaşlarına bir vatan borçluyuz.
Umarım bizler de onun emanetine sahip çıkar, bizden sonraki nesillere taşır ve onlara milli şuuru aşılayabiliriz.
Ne kadar çok şanslıyım ki, 28 Ekim'de Anıtkabir'e ziyarete gidebildim. Üzerine de bu kitabı okumak çok iyi denk geldi.
Yazar Ayşe Kulin Atatürk'e dair bir kitap yazmasını çok istedikleri için, bütün bilgilerinin ışığında Atatürk'ün hayatını kurgulanmış.
Çok da güzel olmuş. Duygulanarak okudum.
Yazara Ayşe Kulin selam olsun,kalemi daim olsun.
Keyifli okumalar diliyorum..
İncelemenizi okurken kitabın ruhunu sizin sayenizde hissettim 📖✨ Atamıza 🙏, minnet duygularımın en yoğun olduğu bu günlerde 🇹🇷 bu incelemeniz kalbime dokundu ❤️ Ayşe Kulin çok sevdiğim bir yazar ve sizin anlatımınız da onun kaleminin sıcaklığını daha da parlatmış 🌸 Emeğinize sağlık, gerçekten çok güzel bir değerlendirme olmuş 👏💛 İlk fırsatta ben de okuyacağım 📚😊
Aynı sevgiye ortak olanlar aynı sevgide devamlı buluşurlar kıymetli arkadaşım 🤗. Çok teşekkür ediyorum bu güzel cümlelerinize💜
Yazar demiş ki ;
"İstedim ki okurlarımı bu kitapta İyi Asker ve Kurucu Devlet Adamı Atatürk'ün değil, çocuk Mustafa'nın, delikanlı Mustafa Kemal'in, dost, âşık, evli, boşanmış ve en sonunda hasta ama her dem yalnız bir adamın iç dünyasına götüreyim. Hatalarım olduysa O, beni kocaman yüreğiyle umarım bağışlar.
Sevgili Okurlarım, sizler de öyle yapın, e mi?"
Hakikaten sevgili yazarımız tam da dediği gibi yansıtmış bize Ata'mızı💜
Bu yüzden okurken farklı duygular yaşadım.Ona bir kadın, bir anne gözüyle bakıyor insan okurken.Okuyunca siz de öyle bakacaksınız eminim😉
Bu bakışı ben onun kendi hatıralarından oluşan Karlsbad'da Geçen Günlerim kitabında da hissetmiştim.Okumadiysanız onu da mutlaka okumanızı isterim.
Şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Not;Atam'ı anlatmaya asla kelimeler yetmez! Kendini çok iyi yetistirmiş büyük bir deha 💜 ruhu şad olsun, yattığı toprak 🌹 bahçeleri olsun inşallah 🤲
Okurken bir kadın olarak Atatürk e neler borçlu oldugumu . ne pahasına olursa olsun bizimde bu Cumhuriyeti korumamız gerektiğini bir kere daha ağlayarak anladım.
"Çok özür dilerim , mesajinızı şimdi gördüm Size gönülden katilıyorum..
Ben de okumalarım arttikça O'nu daha iyi anlıyor ve dualarımda unutmuyorum.
Ruhu şad olsun🤲🪻
Bu hayatta gönüllerdeki sevgiye hiç kimse ket vuramaz! Herkes bir şekil bir şeyler başarır bu dünyada,ama herkes gönüllerde taht kuramaz!
Gülümseyin ve geçin! diyorum 😉👍