2025 20. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2025 20:41
Herkesin okuması gereken bir roman. Hatta hepimizin birkaç kez okuması gerekli. "Kadınların yaşlarını yıllarla değil de savaştan kalmış yara izleri ile saymaları daha iyi bir fikirdir" diyor yazar. Kadınlar yıllardan beri bastırılmış, üretkenliği, yaratıcı güçleri,içgörüleri, kadınlığı, cinsel kimliği,kendileri ile bağlantıları yok edilmeye çalışılmıştır. Bunun sebebini anlayamadım. Kadınların kendileri olmasına izin verilmeyip sonradan, deyim yerindeyse "saçı uzun aklı kısa" olarak nitelendirilmeleri de ayrı bir ironi. Kadının doğal güçlerinin bastırılmaya çalışılmasından da anlıyoruz ki bu güçler çok kıymetli. Bu güçleri faydalı olarak kullanmak yerine neden yok etmeye çalışıyoruz? Kendini tanıyamayan, anlayamayan kadın dış dünyada da harap bir şekilde, kuyruğunu kovalar gibi zor yaşantılar içine sürükleniyor. Eğer kendi güçlerimize sahip çıkabilsek içimizden gelen doğal potansiyeli kullanabilsek dış dünyanın zorluklarına katlanma gücümüz artacak. Hayat daha yaşanılır, daha hastalıksız, doğal sürecine uygun, zorluklarla baş edilebilir bir hale gelecek, oysa kadınlar kendini yetiştirip büyütebilse, buna izin verilebilse. Kitabın daha birçok anlamları mevcut, yazmakla bitmeyecek, anlatmakla tükenmeyecek kadar çok. Kocaman bir Okyanus. Kaç damla suda yüzmek isteyeceğimiz, ne kadar derinlere inebileceğimiz, bizim anlayışımıza, düşüncemize, derinliklerimize bağlı. Ben sadece birkaç cümle ile anlatabildim ilk okumamda. Tekrar tekrar okunması gereken bir kitap.
Kurtlarla Koşan KadınlarClarissa P. Estes · Ayrıntı Yayınları · 202110,7bin okunma