Ne intikam ama (spoiler içerir)
2025 58. kitabı
10 gündür bu kitabın üzerinde düşünüyorum ama ne söylesem yeterli gelmeyecekmiş, havada kalacakmış gibi hissediyorum. Şu anda kadar okuduğum ve izlediklerim arasındaki en tatmin edici, kurgusu bakımından en zengin, anlatım dili olarak da en kendimi kaptırdığım her sayfasında çıkarılacak bir ders ya da öğüt bulduğum, klasik eserlerin neden klasik olduğunu bir kere daha çok iyi anladığım bir eserdi. Konusu 19.yy.ın başında napolyon'un tahttan indirildiği ve taraftarlarının -yani bonaparte'çıların- hain damgası yediği bir dönemde yetenekli bir kılavuz kaptan olan 19 yaşındaki ana karakterimiz Edmond Dantes'e, ulaştırması için bir mektup verilir. Mektubun içeriğini bilmeyen Dantes, düğününden sonra mektubu götürmeye niyetlenir fakat düşmanlarının onun hakkında boneparte'çı olduğu hakkında yazmış oldukları uydurmasyon suç duyrusu Dantes'in elindeki mektupla uyuşunca, düğün günü yakalanır ve kraliyet savcısının huzuruna çıkartılır. Olacak ya, mektubun asıl hedefinin savcının babası olduğunu farkedince savcı kendi itibarını ve ailesini korumak adına mektubu yakar ve Dantes'i denizin ortasında kaçışın nerede imkansız olduğu İf Şatosuna gönderir. Burada 14 yıl tutsak kalan Dantes, bir gün, gardiyanların deli olduğunu idda ettiği yan hücre komşusu ihtiyar rahiple tanışır fakat bu rahip deli olmaktan çok uzak, oldukça bilgili bir zattır. Dantes'e iki yıl içinde 5 farklı dili konuşmayı, insanları tanıma sanatını, fiziği kimyayı matematiği sanatı ve daha nicelerini ve hiçkimsenin bilmediği Monte Kristo Adasındaki sonsuz hazinelerin yerini öğretir. Birlikte kaçma planları yaparken geçirdiği epilepsi nöbeti esnasında ölen rahibin yerine geçen Dantes, hapishaneden kaçmayı başarır ve 14 yıldır aklında ilmek ilmek ördüğü intikam planını yine hiç acele etmeden uygulamaya başlar. Bu noktadan sonrası yokuş aşağıya gitmek gibiydi okurken. Monte kristo adasındaki inşa ettiği evi binbir gece masallarını andırıyordu. Farklı isimler ve kişilikler yaratarak düşmanlarının düşmanlarıyla müttefiklikler kurması, bütün bu intikam planını, olaylara uzakmış gibi görünüp(aslında tam merkezinde) asla elini kirletmeden almış olmasını okumak çok zevkliydi. Ayrıca aldığı her intikam düşmanının kişisel zaaflarını ve zamanında kendisinin kuyusunu kazma nedenleri olması da çok manidardı. Fernand, Dantes'in sevgilisi Mercedes ile evlenebilmek için ihanet etti, ve Fernand'ın intihar etmeden önce gördüğü son şey Mercedes'in ardına bile bakmadan onu terkettiğiydi. Baron Danglars Dantes'in kaptan olursa kendisini işten çıkartacağını düşündüğü için ihanet etti ve Dantes'in babasının açlıktan ölmesine göz yumdu ve sonunda günlerce aç bırakılıp sahip olduğu tüm serveti kaybetti. Savcı Villeford ise ailesini ve itibarını korumak uğruna Dantes'i asla çıkmaması üzere İf Şatosunda hapse gönderen kişiydi fakat sonunda sahip olduğu tüm ailesini ve itibarını kaybederek akli dengesini yitirdi. Bütün intikamlar o kadar anlamlı ve manidardı ki okurken tatmin olmadığım tek bir intikam bile olmadı. Ayrıca son olarak değinmek istediğim bir yan karakter var. Bu da baron Danglarsın kızı Eugenie Danglars. Bulunduğu yüksek sosyete ve çevrenin evlilik baskıarına rağmen her zaman ne istediğini çok iyi bilen ve sonuna kadar kendi hayalleri ve özgürlüğü için mücadele edip buna ulaşmış bir karakterdir. O zamanların ataerkil zihniyetinin ne kadar baskın olduğunu düşünürsek aslında yaptığı çok cesur bir girişimdi. Hikayesini okumak ayrı bir zevkliydi. Hikayenin en sevdiğim ekstra yan karakteri oldu kendisi. Gerek anlatım dilinin zenginliği olsun, gerek her bir karakterin öyküsüne ayrı ayrı değinip hepsine bir benlik verilmesi olsun, gerek sonunda hiçbir soru işareti bırakmaksızın herkesin hikayesini gerektiği şekilde bitirmesi ve olay örgüsünün ustalıkla birbirine bağlanması olsun Monte Kristo Kontu tüm zamanların en güzel intikam hikayesi olarak benim de gönlüme taht kurmayı başarmıştır.
Monte Cristo Kontu – 2 CiltAlexandre Dumas · İthaki Yayınları · 202237,1bin okunma