Herkese selamlar
Bugun size #tudorrose serisinin üçüncü ve son kitabi olan #asktavesavasta #atthequeenssummons yorumu ile geldim. #tudorgülüüçlemesi serisini nihayet bitirdim (şükürler olsun). Historical okumayi seviyorum diye zamaninda konu ve yorumlara bakmadan buldugumu alırsam boyle olur.
Bir an ne kitap ne de seri bitmeyecek sandım, icim sisti tuhaf anlatım yuzunden. Ilk iki kitapta bu anlatimi dogru hissetsem de bu kitapta hic sevemedim. Kitap akmadı ve bir an okuma yavasligina beni sokacak sandim. Cidden anlatım tarzi beni yordu (ceviri sorunu da olabilir bilmiyorum).
Bu kitaptan İrlanda'li bir klan sefi var diye umudum vardi ama maalesef bu da olmadı. Vasat bir kitaptı. Genel olarak seriye baktığımda da vasat bir seriydi. Bana keyif vermedi. Hele ki bu kitaptaki kadin karakter cok anlamsiz tavirlari olan biriydi. Ne yaptıklarından ne de dediklerinden birsey anladım. Neden yani ikide bir adama seni sevmiyorum deyip durdu mesela çözemedim, halbuki o anda adamin uzerine atlamış durumdaydi. Adam deseniz surekli bir gurur abidesi gibi hallere girmeye çalışan cocuk gibiydi. O da habire kendimi halkıma kurban edecegim deyip küsüp durdu olana bitene. Valla anlam veremedim, değişik halleri vardi Aslinda belki guzel islenseydi tipine duruşuna konumuna hayran olunabilirdi. Kadin karaktere karşı da cok sevgi dolu, anlayışlı, düşünceli halleri vardi. Ama nasil basardiysa yazamamıştı.
Tum seri birbiriyle bağlantıliydi ve yaşananlar son kitapta bir trajediyi barindiriyordu. En başından bu yana yazarın buldugu konuyu cok begendim. Fakat olmamislik sorunu yuzunden satırlar akmadı. Yine hizli ilerleyen bir hikaye akisi vardı ve yine duygu yonu cok eksikti. Sanirim seride en az sevdiğim kitap bu oldu.
Kitap Oliver ve Lark'in kayıp kızı Pippa'nin hikayesini konu edinmisti. Pippa yillar boyu kim olduğunu bilmeden sokaklarda hırsızlık veya gösteriler yaparak hayatını devam ettirmeye çalışan genc, bitli, pasaklı bir kızdır. Yine böyle bir gosteri sırasında kralin adamları gosteri yapmasına izin vermez. Tam tutuklayacaklari sirada orada bulunan uzun saçlı, hatta saçının bir perçemi boncuklu örgüye sahip yakışıklı, tuhaf giyimli bir lord gorur ve muhtemelen dillerini bilmediğini düşünerek, kendini kurtarmak icin yalan söyler. Ama adam İrlanda'li klan sefi Aidan'dir ve kizi görür görmez etkilendiği icin yalanına ayak uydurur. Kizin himayesi altında oldugunu söyleyip yaninda götürür. Bir süre sonra kiza kapılıp gider ama kızdan sakladığı büyük bir sir vardir ve bu yuzden ona yaklaşamaz.
Aşkta ve SavaştaSusan Wiggs