Bülbülü Öldürmek
2025 11. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 16:09
“İstediğin kadar saksağan vur vurabilirsen, ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır.” Harper Lee’nin Bülbülü Öldürmek adlı romanını araya başka kitaplar girerek, uzun bir zaman diliminde bitirdim. Kitabın başlığı ve arka kapakta yer alan bu çarpıcı ifade, ayrıca eserin ödüllü oluşu beni okumaya teşvik etti. Roman, geçmişten günümüze süregelen ırkçılık sorununa ışık tutuyor. Temel olay örgüsü, bir zenciye atılan iftira üzerinden şekilleniyor. Kitabın başlangıcında yer alan uzun ve dağınık anlatımlar bana biraz kopuk ve sıkıcı geldi. Son bölümde ise çocukların yaşadığı olayların sanki yarım bırakıldığı izlenimine kapıldım. Okumayı sevenler için anlamlı bir roman; ancak kitap okumaya çok ilgili olmayanlar için temposu yer yer ağır gelebilir. Buna rağmen, eserde yer alan bazı alıntılar oldukça çarpıcıydı. Özellikle Atticus’un suçsuz bir zenciyi savunurken topluma karşı verdiği mücadele ve çocuklarına bu süreçte verdiği öğütler, romanın en etkileyici yönlerindendi. Bu bölümler beni etkiledi diyebilirim.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Epsilon Yayınevi · 202088,7bin okunma