2025 35. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 22:30
Yaratılış – Lara Morgan “Yaratılış”, güçlü dünya kurgusuyla dikkat çeken ama karakter derinliği açısından biraz eksik kalan bir distopya. Hikâye, Erime adı verilen büyük bir çevresel felaketin beş yüz yıl sonrasında, sınıflara ayrılmış yeni bir düzende geçiyor. Dünya–Mars hattındaki gelişmiş teknoloji, mekik sistemleri, yapay zekâ, hızlı ulaşım ağları ve şirketlerin elindeki güç, kitabın evrenini oldukça inandırıcı kılmış. Bu yönüyle kitap hem yaratıcı hem de merak uyandırıcı. Romanın en güçlü yanı kesinlikle olay örgüsünün akıcılığı. Yazar, karakterleri neredeyse hiç durmadan bir tehlikeden diğerine savuruyor. Kaçış sahneleri, sistemden kurtulma çabaları ve sürekli hissedilen tehdit duygusu, kitabı elden bırakmayı zorlaştırıyor. Bir oturuşta yüzlerce sayfayı okumak, romanın ne kadar sürükleyici olduğunun en net göstergesi. Ama aynı şeyleri karakterler için söyleyemeyeceğim. Rosie, anlatıcı olduğu için en çok derinlik verilen karakter fakat onun dışındaki hemen herkes yüzeysel kalıyor. Hem duygu geçişleri hem ilişkiler zayıf işlenmiş. Rosie ile Pip arasındaki bağ da roman boyunca hissedilir olsa da yeterince detaylandırılmamış. İki karakterin birlikte kaçtıkları, risk aldıkları, zor kararlar verdikleri bölümler kitabın en güzel kısımları olsa bile bunların çoğu potansiyelinin altında kalıyor. Gerilim, yakınlaşma, adrenalin ve romantik kıvılcımlar daha güçlü betimlemelerle çok daha etkileyici yazılabilirdi. Hep bir "Bu sahne başka şekilde anlatılabilirdi" hissi yaşıyorsunuz. Sonuç olarak kitap benim için çok sürükleyici ama duygu yönünden zayıf bir distopya oldu. Dünyası çok hoşuma gitti, olaylar akıcıydı ama keşke karakterlerin duyguları, ilişkileri ve iç dünyaları biraz daha detaylı işlenseydi. Yine de etkileyici bir maceraydı ve hızlıca okuduğum için memnunum.
Distopya
YaratılışLara Morgan · Pegasus Yayınları · 201570 okunma