2019 46. kitabı
Oscar Wilde, özel hayatı ve kaleme aldıklarıyla toplumun ahlaki yapısını bozduğu söylenerek yargılanmış ve yalnız ve yoksulluk içinde ölmüş bir yazar olsa da söyledikleri yüzyıllar sonra bile sarsıcı etkisinden birşey kaybetmemiştir.. . Yazdığı tek roman olan #doriangrayinportresi nde; Dorian Gray,gençliği ve güzelliği ile insanları büyüleyen, ruhundaki kötülüklerden ise bihaber genç bir adam. Bir gün, kendisine hayranlığı ile bilinen arkadaşı Basil’in yaptığı portrede, güzelliğini keşfeder ve o an Lord Henry’nin gençlik üzerine söylediği sözlerden etkilenerek bir dilekte bulunur.. . Lord Henry, düşünceleriyle insanları etkisi altına almaktan hoşlanan bir karakter. Kitapta en sevdiğim karakter oldu çünkü, hayatta herşeye farklı bir fikirle yaklaşan insanları severim.. . Dorian’ın hazlara ve kötülüğe meyli, daha çok Lord Henry’nin etkisi gibi düşünülse de, Dorian’ın ruhu belki de hep lekeliydi bilemiyorum.Lord Henry sadece o kapıyı araladı.. . Aslında Dorian’ın yaptığı kötülükler ya da yaşantısına dair ne varsa sansürlendiği için sadece imadan ibaret cümlelerden anlaşılıyor. Kitabı bitirdiğimde merakımı gidereceğini düşünmüştüm ama can yayınlarının yumuşatılmış ifadeleri ya da kesintileri ile merakım daha da artırmış oldu. Bunun üzerine bir araştırma yaptım ve sansürsüz halini bulmaya çalıştım ve everest yayınlarının siyah kaplı olan kitabını aldım. Onu okuduktan sonra bazı taşlar yerine oturdu fakat öğrendim ki; kitabın aslı hiçbir zaman yayınlanmamış, daha ilk basımda Oscar Wilde kendisi bir düzenlemeye gitmiş zira ilgili bölümleri çıkarmadan hiçbir yayınevi basmayı kabul etmemiş. . Lord Henry ve Dorian uç karakterler olarak tanımlanıyor. Basil ise, kendini sanatına adamış, sıradan, özünde ve yaşamında iyi ve örnek bir karakter. Oscar Wilde, sanırım bu yüzden, "basil hallward ben olduğumu sandığım kişidir; lord henry dünyanın ben sandığı kişidir; dorian ise benim olmak istediğim kişidir, belki başka bir çağda..." diye not düşmüştür.. . Keyifli okumalar
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Can Yayınları · 201899,2bin okunma
1.436 Gösterim
Bu kitabı uzun zamandır merak ediyordum ama söylentilerden dolayı başlamaya korkuyordum.Bu incelemeyi yazdığınız için bütün içtenliğimle size teşekkür ediyorum.İlk sayfayı okumaya başladım.☘️
Azade
Rica ederim, ne mutlu okumanıza vesile olduysa, keyifli okumalar diliyorum☕️📖