Louis Aragon'un eşi Elsa Triolet'e ithaf ettiği ünlü şiir kitapı, ikilinin aşk hikayesini anlatan eseri. Aragon (1897-1982), 20. yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli figürlerinden biri; sürrealizm akımının kurucularından, komünist aktivist ve şair. Elsa Triolet (1896-1970) ise Rus kökenli bir yazar ve Aragon'un ömürlük aşkı. İkili, 1928'de Paris'te tanışıp 1969'a kadar (resmi evlilikleri 1939) birlikte yaşadılar. Aragon, Elsa'yı ilham perisi olarak gördü ve ona adadığı şiirler, edebiyat tarihinin en ikonik aşk dizelerinden sayılır.
Savaş yıllarında yazılan bu derleme, Elsa'ya duyulan tutkuyu politik bir başkaldırıya dönüştürüyor. Geleneksel Fransız şiiriyle modern unsurları harmanlıyor; "kusursuz bütünlük ve coşkunluk"la övülüyor. Aragon, burada Sadî'den ilham aldığını belirtmiş.
Aragon ve Elsa'nın Aşk HikayesiAragon'un kitapları, ikilinin gerçek hayatından besleniyor. Elsa, Moskova doğumlu Yahudi bir aileden; Rus İç Savaşı'ndan kaçıp Paris'e sığınmış. İlk evliliği başarısız olmuş, "mutlak aşk" arıyordu. Aragon ise sürrealist bir "züppe" olarak Paris bohem hayatındaydı (André Breton ve Paul Éluard'la arkadaş). 1928'de Montparnasse'da tanıştılar: Aragon, Elsa'nın gözlerine vuruldu; Elsa ise Aragon'da komünizme açılan bir "pencere" buldu. İlişkileri tutkulu ama çalkantılıydı – Elsa'nın geçmişinden mektuplar Aragon'u yıktı, hatta bir keresinde "Herkes beni sevsin... Bütün erkekler bana hayran olsun" diye yazan notlar bulundu. Yine de Aragon, "ölüler savunmasızdır, kitaplarımız bizi savunacak" diyerek acıya katlandı. Elsa 1970'te öldü; Aragon 1982'ye kadar yaşadı, son nefesinde bile "Elsa" diye mırıldandı.Bu aşk, Aragon'un edebi kimliğini değiştirdi: Sürrealizmi bırakıp komünist ve geleneksel şair oldu. Elsa da yazar olarak ünlendi (örneğin, Yoksul Rosa romanıyla Goncourt Ödülü aldı).
Aragon'un Elsa kitapları, sadece romantik değil; savaş, özgürlük ve sadakat temalı. Modern okuyucuya göre "etkileyici ama tarihi bağlam şart". Eğer şiir seviyorsanız, Elsa'nın Gözlerinden başlayın – tutkulu dizeler sizi saracak.