···Okunma: 12 Kasım 2025 00:00 ‘Bizim gibi, böyle belirli bir dönemde doğanlar, hiç kimsenin suçu olmasa da fare gibi doğup fare gibi ölmeye mahkumdur. Fareler, bazen at veya kaplan olarak yaşamak ister, böyle hayalleri olsa da onlar yine askeri amaçlar için kullanılacak, savaşma arzuları körüklenecektir. Bir an için bile olsa kaplan veya at olma isteği duyan gençlerin bu hayalleri çok iyi manipüle edilerek kaplan niyetiyle ama aslında fare olarak savaş alanına, ölüme sürüleceklerdir.’
Ergenlik Dönemim, Yukio Mişima’nın 1957 yılında Myojo dergisine dikte ettirdiği anılarından oluşuyor. Kısacık ama yazarın pek çok eserini (ve aslında kendisini de) anlamlandırma açısından önemli anılar bunlar. Cinselliğe, savaşa, eğitime bakış açısını gözler önüne seriyor Mişima. Bunu yaparken onun kendisini nasıl-hangi gözlerle gördüğünü de seziyoruz sanki.
Kendini güçsüz ve çirkin gördüğünü, onun yalnızlıkla yola çıkıp edebiyata yönelmesini de anlıyoruz.
Bir Maskenin İtirafları, Bahar Karları ve Denizi Yitiren Denizci’yi de anımsıyoruz anlattıklarıyla.
Savaştan çıkmış, görece tutucu bir kültürün içinde de söylediklerini değerlendirmek önemli. Ergenlik söz konusu olduğunda cinselliği bu denli ön plana çıkaran ve konu üzerine sorular sorup öneriler sunan Yukio Mişima yine şaşırtmıyor.
Mişima’nın doğumunun yüzüncü yılında, yazarın bir çevirisiyle daha buluşmak ne güzel oldu. Elbette bu hediye gibi gelen çevirisi için Ali Volkan Erdemir’e teşekkürle~