Zerdüşt'ün doğuşu
2025 28. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2025 12:40
Nietzsche, Breuer, Freud... Eser her hasta için farklı bir tedavi uygulanması gerektiğini düşünen İrvın Yalom tarafından yazılmış. Nietzsche arkadaşlarının ihanetine uğramıştır. Hayat hakkındaki düşüncelerinin ağırlığı yetmezmiş gibi bir de arkadaşının ve sevdiği kadının ihanetine uğramıştır. Beyninin ağırlığı, hastalıkla birleşince, inanılmaz acılar yaşatıyor. Bu acıları yaşamasının bir diğer sebebi ise migrendir. Geçirdiği baş ağrıları, hayatını nasıl yaşaması gerektiğini değiştirdiği için hastalığından nefret eder. Hayattan ve insanlardan uzakta kendi düşüncelerine boğulup ölmek ister. Hastalığı dolayısıyla sayıkladığında ise içindeki başka bir kişiliği acizlik içinde diğer insanlardan yardım ister. Dr. Breuer, Nietzsche'yi tedavi etmeye karar verir. Dr. Breuer hastasını tedavi ederken kendi hasta olduğunu öğrenir. Roman bu noktadan sonra hareketlenir. Her iki kişinin de kendilerini kendileriyle tedavi etmelerini okuruz. Freud ve Dr. Breuer'in yakın arkadaş olması ve tedavi sürecinde birbirlerine olan destekleri kurgusal açıdan en beğendiğim noktaydı. Romanı okudumaya başladığınız ilk andan itibaren çok iyi bir roman okuyacağınızı hissediyorsunuz. Yer yer şaşırtan, yer yer de hayat hakkındaki çarpıcı fikirlere yer verilmesi romanı çok farklı bir seviyeye çıkarıyor. Her insanın bir zayıflığı vardır. Kendinden başka kimseye inanmayan Nietzsche'nin bile zayıflığı var. Her ne kadar "beni öldürmeyen şey beni güçlendirir." dese de o defalarca ölmüş defalarca dirilmiştir. Modern insanın içine kuşku bırakacak birine ihtiyaç vardı. Nietzsche, bu görevi insanlar tarafından dışlanmak pahasına üstlendi. Modern zamanın Zerdüşt'ü, kuşkucuların peygamberi oldu.
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma