2025 56. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 20:33
“Coşkulu gözükmek gerek, hayatın tadını çıkarıyormuşuz gibi gözükmek gerek.” “Birbirlerinden nefret ettikleri halde hiç düşünmeden sürekli ‘aşkım’ sözcüğünü kullanan çiftler vardır ya hani, işte biz de onlardanız; seni bir daha asla görmek istemiyorum, aşkım.” Hızlı düşünceler. Sert düşünceler. Rahatsız edici düşünceler. Çoğu zaman bilinçaltına itilen, görmezden gelinen gerçek düşünceler. Evet, Geber Aşkım’ı ancak bu şekilde tanımlayabilirim. Ya üzerine söylenecek çok şey vardır ya da neredeyse hiçbir şey. Tıpkı diğer rahatsız edici kitaplar gibi okurken sizi yerinizde huzursuz edecek türden bir kitap. Annelik kutsaldır derler. Her kadının içinde doğuştan gelen bir annelik içgüdüsü vardır. Ve kadın, ne yaşarsa yaşasın bir çocuğu dünyaya getirmeyi büyük bir minnet ve mutlulukla karşılar. Hamilelik zordur ama her saniyesine değerdir. Doğum mu? Göz açıp kapayana kadar geçer. Geçmedi mi? Bebeğini gördüğün an tüm acılarını unutursun. Doğum sonrası mı? Asıl kutsal yolculuk şimdi başlıyordur. Gönüllü bir şekilde girdiğin hiçbir kötü duygu barındırmadan her anını seveceğin, sonu olmayan o tatlı endişelerle dolu yolculuk… Kulağa ne kadar doğru geliyorsa o kadar da yanlış hissettiriyor. Geber Aşkım, kadınların kendi aralarında bile itiraf edemedikleri hatta bazen kendilerinden bile gizledikleri duyguları apaçık biçimde sunuyor. “Fakat aslında hiç kimse hiçbir zaman hakikati istemez.” Belki de erken anne oldum. Belki de hiç çocuk istemiyordum. Belki çocuk istedim ama bu kadar zor olacağını bilmiyordum. Berbat hissediyorum. Kullanılmış hissediyorum. Bencil hissediyorum. Yorgun ve tükenmiş hissediyorum. Korkunç bir deneyimdi. Hiç kolay değildi. Bazısı için geçerli bazısı için geçerli olmayan ama hepsi gerçek duygular… Bahsedilmeyen, bastırılan gerçekler. Kitap, anne olmanın ne kadar zor olabileceğini kimi zaman çok basit cümlelerle anlatıyor: “Öğle yemeğinden beri tuvalete gitmek istiyorum ama anne olmaktan başka bir şey yapmak imkansız.” Kadınlık, annelik ve eş olmak üzerine sunulan pembe hayatlardan çok uzakta acıtan bir dürüstlükle anlatılmış bir hayat var Geber Aşkım’da.
Geber AşkımAriana Harwicz · Çınar Yayınları · 20191,061 okunma