Orhan Kemal - Kötü Yol
2025 17. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 09:30
İnsanın içsel boşluklarını, duygusal ihmalin bıraktığı görünmez yaraları ve yanlış anlaşılmanın kişiyi nasıl savunmasız bir yola sürükleyebileceğini en sade ama en sarsıcı hâliyle anlatan bir roman… Kötü Yol, ruhsal kırılmaların çoğu zaman sessizce başladığını ve dışarıdan bakıldığında “tercih” gibi görünen birçok davranışın aslında bir çıkış arayışı olduğunu yüzümüze çarpıyor. Bir psikolojik danışman olarak romandaki hikâye, insan ruhunun ne kadar kolay incinebildiğini düşündürüyor: “Kötü yol” çoğu zaman bir seçim değil; görülmeyen, dinlenmeyen ve değersiz hissettirilen bir kalbin kaçış çizgisidir. Destek alamayan birey, kendi içindeki boşluğu doldurmak için en riskli şeylere bile tutunabilir. Duygusal açlığın, güvenli bağlanmanın eksikliğinin ve yalnız bırakılmış bir benliğin insanı nasıl adım adım kendinden uzaklaştırabileceği çok net okunur satırlarda. Ve romanın her sayfasında şu psikolojik gerçek daha da keskinleşir: İnsan, değer görmediği yerde yoldan çıkar; anlaşıldığı yerde ise yeniden kendine döner. Belki de en vurucu olan ise şu: Bazen bir hayat, sadece birinin “Seni duyuyorum” demesiyle yön değiştirir.
Kötü YolOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2017974 okunma