2025 37. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 13:57
Kur'ân-ı Kerim, inanların hayatı için bir kullanım kılavuzudur. Allah birçok ayette Kur'ânı her inanın anlayabileceği şekilde öğüt ve uyarı olacak şekilde indirdiğini söylüyor. Biz inanların yapması gereken dilimizde bu kutsal uyarıyı hayat boyu okumaktır. Ama bizim toplumumuzda inanların büyük bir kısmı Arapça'dan güzel nagmeli şekilde okumayı tercih ediyor. İnsanlar anlamadan okuyor ama bundan rahatsızlık duymuyor. Kur'ân dinliyor yine anlamıyor ama yine de sevap kazanacağını düşünüyor. Allah ile iletişime geçebilecek tek kaynak Kur'ân-ı Kerim 'dir. Bu iletişimi anlamak için çaba içine girmemeyi tercih eden insanoğlunu anlamak oldukça güç! Daha önce Diyanet meallerini okuyordum. Uzun süredir Elmalı Hamdi Yazır'ın mealini okumak istiyordum. Cumhuriyet Dönemi'nde Kur'ân-ı Kerim'in meal ve tefsirinin yaptırılması, cuma hutbesinin Türkçe okunması İslam'ın kalplere ve zihinlere inmesinde büyük hizmettir. Ama toplumsal direnç buna engel olmuştur. İnsanların tercihi Kur'ân-ı kendi dilinde anlamak yerine Arapça'dan güzel okuyuşunu dinleyip okumak yönünde olmuştur. İnsanlar Kur'ân-ı anlamadıkları için ilahi emirleri, öğütleri ve uyarıları içselleştirmemişler, hayatlarını bu yönde şekillendirmemişlerdir. Alternatif din anlatıları ne yazık ki insanlara Kur'ân-ı anlamaktan daha cazip gelmektedir. Ülkemizde Kur'an'ı Kerim Müslümanlığı kötüdür. Kur'an anlaşılmaz, sünnet olmadan, mezhep imamları olmadan din olmazdı gibi saçma sapan bir düşünce sistemi mevcut. Toplumun büyük bir kısmı da bu düşünce ekseninde yaşadığı hayatı din sanıyor. Allah herkese bir irade vermiştir. Bu akıl ile insan Kur'ân-ı Kerim'i okuyup anlayarak hayatını bu doğrultuda şekillendirmelidir.
Kuran-ı Kerim Türkçe MealiElmalılı Muhammed Hamdi Yazır · Altın Post Yayıncılık · 20126,8bin okunma