···Okunma: 14 Kasım 2025 15:14 Ahmet Mithat Efendi'nin Karnaval romanı, 1881 yılında yayımlanmış bir eser ve Tanzimat dönemi edebiyatının önemli örneklerinden biridir. Eser, yazarın bir kaç eserinde olduğu gibi Osmanlı toplumunun Batı medeniyetine yönelik yüzeysel taklitçiliğini eleştirmektedir. Doğu-Batı çatışmasını merkeze alarak, Batı'nın eğlence anlayışı, aile yapısı ve ahlaki değerler üzerinden toplumun yozlaşmasını hicveder.
Ahmet Mithat Efendi, Karnaval romanında alafranga tipleri; kıyafet, eğlence ve kadın-erkek ilişkileri gibi unsurlarda Avrupa taklitçiliğiyle şekilsel Batılılaşmayı Zekai bey üzerinden eleştirirken, bu kavramların karşısına Resmi Efendi gibi çalışkan, becerikli Doğu temsilcisini koymuştur. Bu tipler aracılığıyla Batı’nın tüketim odaklı, ahlakı yozlaştıran anlayışını eleştirir; Doğu’nun ilim, kültür ve ahlaki üstünlüğünü savunur. Batılılaşmanın gündelik hayatta taklide dönüşerek Osmanlı’yı tüketim toplumuna sürüklediğini özellikle karnaval eğlenceleri üzerinden vurgular. Karnaval romanındaki Zekai bey Felatun Bey ile Rakım Efendi romanındaki Felatun Bey'e, Resmi efendi ise Rakım Efendi'ye denk gelmektedir. Konu olarak iki kitap farklı olsa da aynı amaca hizmet eder: Batı’yı taklit ederken kendini kaybetmemek.