·151 syf.····Okunma: 14 Kasım 2025 15:59 Aforozu biz çok farklı bir göz ile görüyoruz çünkü kültürümüze oldukça uzak bir dini uygulama. Aforoz da genel olarak Hristiyanlık ile ilgili çoğu şeyde olduğu gibi ülkemizde fazlası ile bilgi kirliliğine maruz kalmış bir uygulama. Kendisi de pastör olan Jonathan Leeman bize kilise disiplinin ne olduğu, neden uygulanması gerektiği, uygulanmalı mı gibi sorulara cevap veriyor.
Öncelikle yazarımız Kilise Disiplini gibi karmaşık alanlarda konuya karmaşık bir hale getirmemek için kendi kilisesinde kendi uyguladığı kilise disiplinini bize anlatıyor. Aforozun işleyişi bakımından yararlı bir eser ortaya koyduğu düşüncesindeyim. Her sorunuza cevap mı veriyor, hayır vermiyor ki vermek gibi de bir amacı yok. Yazarımız sadece bir şablon çizmeye çalışıyor ve çizdiği şablonu kitabın 2. kısmındaki örnekler ile de kısıtlı da olsa uygulamaya döküyor.
Hristiyanlar Hristiyan olduktan sonra bir kilise topluluğuna katılmak zorundadırlar. Kilise ve Hristiyanların görevi ise Mesih İsa'nın günahsızlığını bu Dünya'da temsili olmaktır. Bu doğrultuda kilise Mesih İsa'nın iyi bir şekilde temsilinden sorumludur. Bu yüzden kilise üyeleri arasında aykırılık çıkartan veya günahın kölesi olan insanların kilise toplumundan atılması yani kilise üyeliğinden çıkartılması gerekir. Buna Hristiyanlar aforoz diyorlar.
İncil'de aforozun metotlaştırmak için Matta 18:15-17'ye gidiyoruz.
' “Eğer kardeşin sana karşı günah işlerse, ona git, suçunu kendisine göster. Her şey yalnız ikinizin arasında kalsın. Kardeşin seni dinlerse, onu kazanmış olursun. Ama dinlemezse, yanına bir ya da iki kişi daha al ki, söylenen her şey iki ya da üç tanığın sözüyle doğrulansın. Onları da dinlemezse, durumu inanlılar topluluğuna bildir. Topluluğu da dinlemezse, onu putperest ya da vergi görevlisi say. '
MATTA 18:15-17
Bu ayetlere göre günah işlediği bilinen kişi önce yakını veya kilisede nüfuslu bir üye tarafından uyarılır. İşlediği günah kendisine söylenilir ve öğüt verilir. Karşılığında üyenin tövbe etmesi beklenir. Ama bu tövbenin sahici bir tövbe olması lazım. Günah kendisini tekrar ediyorsa üye 2 efendiye birden hizmet etmeye çalışıyordur ve bu İncil'e göre İsa'nın istemediği bir şeydir (Bkz. Matta 6:21 ve 6:24). Günah kendisini tekrar ediyorsa ve tövbenin sahiciliği artık kilise önderleri için bir soru işareti ise aforoz topluluğa duyurulur ve günahkar üye, üyelikten çıkarılır.
Ekstrem durumlarda aforoz ise 1. Korintliler 5. bölümde işlenir.
' Aranızda fuhuş olduğu söyleniyor, üstelik putperestler arasında bile rastlanmayan türden bir fuhuş! Biri babasının karısını almış. Siz hâlâ böbürleniyorsunuz! Oysa yas tutup bu işi yapanı aranızdan atmanız gerekmez miydi? Bedence olmasa da ruhça aranızdayım. Bu suçu işleyeni, aranızdaymışım gibi Rabbimiz İsa'nın adıyla zaten yargılamış bulunuyorum. Ben ruhça aranızdayken Rabbimiz İsa'nın gücüyle toplandığınız zaman, bedeninin yok olması için bu adamı Şeytan'a teslim edin ki, Rab İsa'nın gününde ruhu kurtulabilsin.'
1.KORİNTLİLER 5:1-5
Burada skandal derecesinde büyük bir günah işlenmiştir ve aforoz direkt uygulanılır.
Aforozun uygulanmasında günah ve tövbe terazisi oldukça önemlidir. Bazı günahlar örneğin zina bir Hristiyan'ın direkt tüm imanını sorguya çekebilecek kadar skandal bir örnektir. Ya da yasa ve Kutsal Söz'e karşı küfür ve hakaret de tövbesi zor olan bir günahtır. (Bkz. Matta 12:31-32). Skandal derecesinde ya da affı, tövbesi zor olan günahlarda aforoz hemen uygulanabilir.
İncil üzerinden bir kilise önderinin nasıl olması gerektiği ise 1. Timeteos 3. bölümde cevaplanıyor.
' Ancak gözetmen ayıplanacak bir yanı olmayan, tek karılı, ölçülü, sağduyulu, saygın, konuksever, öğretmeye yetenekli biri olmalı. Şarap düşkünü, zorba olmamalı; uysal, kavgadan ve para sevgisinden uzak olmalı. Evini iyi yönetmeli, çocuklarına söz dinletmeli, her yönden saygılı olmalarını sağlamalı. Kendi evini yönetmesini bilmeyen, Tanrı'nın topluluğunu nasıl kayırabilir? Gözetmen yeni iman etmiş biri olmamalı. Yoksa gurura kapılıp İblis'in uğradığı yargıya uğrayabilir. Topluluğun dışındakiler tarafından da iyi bir insan olarak tanınmalıdır. Öyle ki, ayıplanacak duruma ve İblis'in tuzağına düşmesin. '
1.TİMOTEOS 3:2-7
Yazarımız aforozu bir cezadan ziyade ruhsal bir restorasyon olarak görüyor. Öyle ki aforozun temel amacının mümkün mertebe uygulanmamak olduğu, uygulansa da kilise dışına atılmış üyeyi geri kazanmak üzerine adımlar hakkında da kitap bize bilgi veriyor.
Yazarımız bence aforoz maddelerini oldukça iyi özetliyor. Kilise Disiplini hakkında topluluğun bilgilendirilmesini de oldukça önemsiyor. Yazarımızın esasında okurunu seçtiği grup yeni pastör olmuş veya olmak isteyenler. Ama onun dışında bence Jonathan Leeman'ın kitabı Kilise Disiplini ve Aforoz mekanizmalarında temel düzeyde yeteri kadar bilgi veriyor. Benim hoşuma giden bir kitap oldu.