Merhaba dostlar
Orta direk tabiri uzun süredir kullanılmış bizim ülkemizde. Genelde bir çok memur ailesi ,esnaf ailesi ortadirek olarak tabir edilir .Ancak son yıllarda herkes ya iyice zenginleşiyor,ya da gitgide fakirleşiyor. Pek orta sınıf kalmadı sanki artık.
Kitap, gazetecilik gözlemleri ile siyaset bilimi arka planını birleştirerek, orta sınıfın yaşadığı derin dönüşümü ve bunun hem ekonomik hem de siyasal/kültürel sonuçlarını gözler önüne seriyor .
Kitap, orta sınıfın düşüşünün sadece Türkiye'ye özgü olmadığını, dünya genelinde refah devleti çözülürken neoliberal politikaların ve borç ekonomisinin etkisiyle oluşan küresel bir kriz olduğunu vurgulamış.
Orta sınıfı sadece gelir ve tüketim üzerinden değil; liyakat, kişilerarası güven, kamusal ahlak, siyasal temsil ve demokrasi gibi çok daha geniş boyutlarla ele alıyorlar.
Kitabın bahsedilen önemli bir noktada eski dönemlerin ahlaki direncini, kültürel faaliyetlerini ve geleceğe yönelik güvencesini kaybetmiş, tüketimle borçlandırılarak zincirlenmiş yeni bir orta sınıf profili çizilmesi.
Gazeteci İpek Özbey'in Siyaset Bilimci Onur Alp Yılmaz ile yaptığı söyleşinin yanı sıra, farklı alanlarda uzman isimlerden Prof. Dr. Hakan Yılmaz, Prof. Dr. Ayşe Öncü, Prof. Dr. Ümit Özlale ile yaptığı söyleşilerde var .
Özellikle gelecegin mimarları olacak olan gençlerin okuması gerekir bu kitabı bence ...
Kitapla kalın dostlar...
Orta Sınıfın Düşüşüİpek Özbey