Spoiler içerir~ Acılar evrenseldir.
2025 83. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 18:24
“Jude diyor ya da demeye çalışıyor Hamnet çünkü sesi çıkmıyor sanki .. yalnızca bir hırıltı bir titreşim, ağrılı, kupkuru boğazına takılıp kalmış gibi. Judit sanki onun yarısı,ikisi bir cevizin iki yarısı gibi birbirlerine bağlılar. O olmazsa Hamnet eksik kalır gidip gider.” Kitap Hamnet’in ikizi Judith’in hastalığıyla başlıyor. Evde ilgilenecek kimseyi bulamıyor. Annesini suçluyor sen yoktun diyor. Bölüm bölüm ilerleyen kitap, geriye dönüşlerden oluşuyor. Bir bölüm şimdiyi bir bölüm geçmişi anlatıyor.Anlatırken o kadar güzel pastoral betimlemeler yapılmış ki kendimi Stratford’un Henley Caddesi’nde gezinir gibi hissettim. Agnes karakteri üzerinde kurgulanmış, tarihi bir kurgu roman diyebiliriz.Agnes, vahşi bir kadın gücü temsil ediyor. Kocası ismi geçmese de Şekspir, Latince öğretmeni diye geçiyor ve romanda dede John, deri eldiven işiyle uğraşıyor ve eldiven metaforuna sıkça yer verilmiş. Yani tiyatroya bolca gönderme yapılıyor)) John için Şekspir’in kayınbiraderi Bartholomew,şöyle bir söylemde bulunuyor: “Duyduğuma göre diye mırıldanıyor babası dayakçığının tekiymiş bilhassa senin Latinceciye karşı doğru mu?” Dayakçı kaba bir babadan kaçıp Londra’da tiyatroculuğa giden Şekspir senede birkaç kez evine uğruyor. Analar çeker her yükü kimsenin bilesi yok, diyor tüm yükün Agnes’te olduğuna dikkat çekiyorum .Büyük kız Susanna, ikizlerin bakımı ona kalıyor.. 16. yüzyılda İngiltere’de veba salgını baş göstermiş ve bu hastalığın yolculuğu Judith’e bulaştığı bölüm mükemmel anlatılmış,beğenerek okudum.Hamnet ona tıpatıp benzeyen ikizi Judith hastalandığında; “Jüdith yan dönüp gözlerini hafifçe aralayarak biraz doğruluyor. Alnını kırıştırıp vücudunun döşekte bıraktığı ize yatan onun yerine geçen saçlarını yüzünün iki yanına yapıştıran Hamnet’i izliyor. Hamnet, aynı görüneceklerinden emin. Kimin kim olduğu anlaşılmayacak. Ölümü kandırmak Judith’in yerine onu almasını sağlamak çok kolay olacak.Başını çevirip nefesini Judith’in kulak kıvrımlarına doğru bırakıyor gücünün sağlığını her şeyini bu nefesle ona veriyor . Sen kalıyorsun diye fısıldıyor ben gidiyorum.” diyor. Gerçeklerden yola çıkarak kurgulanmış bir hikayeyi dinleyip aslında günümüzün birçok meselesini görebiliyoruz. Acı evrensel değişmiyor sadece sunum, vitrine çıkan kısmı değişiyor . Daha fazla spoiler olmasın diyor okumanızı kesinlikle öneriyorum.
HamnetMaggie O'Farrell · Domingo Yayınevi · 20249,4bin okunma
3.256 Gösterim