İrademizi yok sayarsak ne olur?
2025 27. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 19:54
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Sabahattin Ali'yi bilen okurların, bu eserde de karamsarlığın yoğun şekilde yaşanacağını tahmin ederek okuma yapmasını öneririm. Eserde ana karakterin (Ömer) genellikle mutsuz olduğunu, hayatla ilgili düşüncelerini uygulamaya dökemediğini, sadece eleştiri düzeyinde kaldığını görebiliriz. Ayrıca ikna edilmesi kolay ve iradesini kullanamadığı için çevresinin isteklerine göre hareket etmektedir. Duygularını ani yaşamakta ve yoğun istekleri karşısında dayanılmaz düşüncelere kapılmaktadır. Böylesi bir karakterin hayatına girecek kişinin de benzer özellikler taşıyacağını düşündüğümüzde yanılıyoruz. Taban tabana zıt bir kişilik sergileyen kadın karakter (Macide) ise oldukça dayanıklı, daha çok mantığını ön planda tutan, gözlemci ve sert bir duruş sergilemektedir. Kitap genel olarak bu iki kişi üzerinden ilerlemektedir. Benim dikkatimi çeken başka bir kişi ise Bedridir. Ömer'in yakın arkadaşı olarak olaylara sonradan dahil olan ve geçmişte Macideyle öğretmen öğrenci ilişkisi dışına çıkamayan bu karakterin davranışları fazla iyi niyetlidir. Hayatta bu gibi insanların olduğunu bilmek bir yandan umut verirken bir yandan da gerçekten bu kişiler olabilir mi sorusunu aklınıza getiriyor. Genel olarak özetlersek Ömer karakteri, her kötü düşüncesini içindeki şeytana bağlamakta ve sorumluluk almaktan kaçınmaktadır. Yazarın tarzını sevenler için tavsiye ederim.
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 2024208,8bin okunma