SPOİLER YİYİP OKUYUN
ZÜLFÜ LİVANELİ'nin shorts videosunda karşıma çıktı ilk sırasındaki kitabıydı ve alıp okuyayım dedim. Zülfü Livaneli nin ak,saygım azalmıştır kendisine karşı. Kitabı okuyup da güzel diyen insanın kendisine saygısı yoktur. En azından benlik olmadığını kesinlikle söyleyebilirim 448 sayfalık kitap da dikkatimi çeken 2 ya da 3 cümle olmuştur. Benim dikkatsizliğimden de kaynaklandığını sanmıyorum.
Kitabın özeti: İlk başta yaşlı iki entellektüelin aşklarını anlatıp, erkek olan karakterin(doktor juvenal urbino) papağan kovalarken ölmesi ve kadının ilk aşkının cenaze günü fütursuzca çıkıp romana dahil olması sonra onların aşkının nasıl başladığını anlatıp, fermina daza nın babası istemiyor diye o şaşaalı aşkını bırakıp bir anda adamdan vazgeçip(florentino arizadan) mektuplaşmayı kesmesi ve babasının resmen zorla yamadığı kızının kolera olma şüphesiyle eve gelen doktorla evlenmesi ve bunu yazar öyle bir şekilde anlatıyor ki fermina dazanın her iki adamda yaşadığı aşkı süslü cümlelerle okura aktarmaktan başka birşey yok kitabın içinde. Konuşmadıkları sürede florentina ariza çok fazla kadınla birlikte oluyor kimseyle evlenmiyor dullarla takılıyor en son birlektiliği 58 yaşındayken 14 yaşındaki bir kız bu arada kitabın içinde pedofililik de var. Doktor juvenal urbino öldükten sonra ufaktan tekrar mektuplaşmaya başlıyorlar sonra florentino Ariza fermina dazanın evine gitmeye başlıyor. Her konuda fermina daza da ilk önce bir duvar var sonra o duvarın üstüne bir işemedikleri kalıyor karakterlerin,işte eve gelişini kabul ediyo kaynaşıyorlar yas tutarken uzaklara gitmenin çok iyi geleceğini düşünüyor(konuştuğu adamda CFC diye gemi şirketinin CEOsu müdürü, ama ne hikmetse içinden geçen onla bir gemi yolculuğuna çıkalım demek aklından bile geçmeyecek söylüyor yazar böyle betimlenmiş sonra gemi yolculuğuna çıkıyolar gemi hiç durmasın diye bi dümen tutup gemide kolera hastalığının olduğunun imzasını atıyor Ariza. Yetkilelere gerekli evraklar verilip sarı bayrak çekerek sevişip yiyip içerek sonsuz bir aşk yaşamaya çalışıyorlar. Kitap adının Kolera günlerinde aşk olmasının sebebi de budur. Bu kitaba Noel ödülü verildiği zaman ya bütün basımevlerini su bastı millet kitap üretmiyodu ya da kitabı okuyan kitle sikten aşk hikayeleriyle ilk defa tanışan bir topluluktu. 448 sayfanın özeti budur. Bu zamana kadar okuduğum en kötü kitaptı. Okuduğumu yarıda bırakmama takıntım olduğu için bitirdim. Bu kadar