2025 3. kitabı
Yağmur Aydoğan #anneminuyurgezergeceleri Kitapla ilgili duygularım öyle karmakarışık ki... Üç nesil hatta dört nesil mutsuz kadın hikayesi. #elkızıorhankemal romanından sonra ilk defa bir kitap karakterine bu kadar gerildim. Ayfer Tunç kitapları genelde psikolojimi hep etkileyici bir şekilde alt üst eder. Bu da onlardan bir tanesiydi. Şehnaz'ın hiç bir şeyi unutmayan zihniyle başlıyor hikaye, annesi öğretmen Ayhan Turgut Varlı, söz konusu uyurgezer anne karakterinin uyurgezer gecelerindeki sırlar perdesinin arasında üç nesillik bir hikaye daha karşımıza çıkıyor. Annenin üzerinden Osmanlı paşazade konaklarında hanım olan büyük anannne Esme'den başlayarak Şehnaz'a kadar giden inişli çıkışlı bir hikaye mevcut. Ananne karakteri bulunduğu sınıfın hep üstünde gibi görünmeye çalışsa da aslında kendinin de asla kanıksamadığı bir sefalet öyküsüne sahip. Hele bir de Bay E. var ki kitabın içine girip başlarım böyle aşkın ızdırabına diyerek ana karakter Şehnaz'ı kurtarmak için deli oluyorsunuz. Şehnaz üstelik El kızı Zeliha gibi eğitimsiz bir karakter de değil bildiğin dümdüz profesör. Bay E. fazlasıyla narsist, manipülatif bir akademisyen ve başarılı avukat Eyşan Hanım'la evli. Bay E 'yle birlikte olduğu 30 yıl boyunca bir çeşit köle efendi ilişkisinde bir birliktelik yaşayan Şehnaz hiç bir zaman Bay E. için esas kadın olamamıştır. Bu ruh haline bir de annesinin uyurgezer geceleri ve saklı kalmış aile sırları eklenince Şehnaz için sürekli sorguladığı ama bir türlü yeter artık demediği bu kabulleniş insanı çıldırtıyor. Yazarın bütün kitaplarını okuduğum için amacını bilsem de galiba güçlü kadın hikayelerini duymaya ihtiyacım var. İroni bir hikaye olduğuna inanarak okuyup kitabın okuyucuya verdiği mesaj olarak ne yapması gerektiğini değil de ne yapmaması gerektiğini gösterdiğini düşünmek istiyorum. Bence bu hikaye bir de Bay E. tarafından anlatılmalı. Daha önce seri olarak çıkardığı üçleme gibi bu kitabında bir Bay E. hikayesi olmalı. Son yıllarda kurban karakterleriyle olduğu kadar kötü karakterlerle de empati kurmamızı sağlayan filmler, kitaplar insan psikolojisini anlamak adına bence değerli bir adım. Sevgili Yağmur Aydoğan gelir mi yeni bir üçleme?
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20267,1bin okunma