·120 syf.····Okunma: 12 Kasım 2025 15:51 BİTİK ADAM
“Uzun süre tasarlanmış bir intihar, diye düşündüm, umutsuzluğun birden ortaya çıkarttığı bir eylem değil.”
Kitaplarının kendi ülkesinde yayımlanmasına izin vermeyen Thomas Bernhard. Bugünkü Avusturya’da nereye gidersek gidelim yalanın içine dalıyoruz, bugünkü Avusturya’da nereye bakarsak bakalım yalnız yapaylık görüyoruz, bugünkü Avusturya’da kiminle konuşursanız konuşun bir yalancıyla konuşursunuz. Diyor. Ve bunu bütün eserlerinde vurguluyor. Ve ülkesine deyim yerindeyse düşmanlık besliyor diyebiliriz.
Kitaba gelecek olursak bir arkadaşlık hikayesi okuyoruz. Yıllar öncesine dayan ortak hayallerden oluşan bir arkadaşlık. Bir telgraf ve ölüm haberiyle bizlerde bu arkadaşlığa ortak oluyoruz.
Diyalog şeklinde değil bir iç monolog haliyle okuyoruz kitabı. Bu yüzden kesintisiz, paragraf başı olmadan,kendine has bir sürükleyicilik içinde. Elbette yaşadığı mutsuzluğu da okuyucuya hissettire hissettire… E tabi sanatsal bir kimliğe sahip olmanın getirdiği delilik öyle kolay değil, bi varoluşsal bunalım yaşattırmalı ama dimi.