···Okunma: 15 Kasım 2025 21:05 Bundan yaklaşık bir 6-7 sene önce Tokyo Ghoul çok popülerdi diye hatırlıyorum. O zamanlar anime izlemeyen biri olarak ben bile aşinaydım. Bir ara birkaç bölümünü izlemiştim ve sıkılıp bırakmıştım. Şimdi ilk kez mangasını okuyorum ve hem kendi algılarımdaki değişim ve gelişmeyi fark ettim, hem de insanların neden sevdiğini anlamaya başladım.
Bir defa içindeki edebi referanslar, metaforlar, semboller, alıntılar yazarın ne kadar dolu bir şey anlatmaya çalıştığını açık ediyor. En barizi Kafka'nın Dönüşüm'ü. Gregor ve Ken arası bağlantı üstüne düşünmeye itiyor bizi sürekli. Herman Hesse - Demian alıntısı olarak verilen cümle de aşırı hoşuma gitti. "Kuş yumurtadan çıkmak için savaşır. Yumurta, dünyadır. Doğmak isteyen bir dünyayı yok etmek zorundadır." Kaneki'nin durumu bundan daha iyi özetlenemezdi.
Yan karakterlere gelirsek şimdiden Touka ve Hide'yi çok sevdim. Hide'ye karakteristik olarak çevresinin çok farkında, algıları açık ve duyarlı insan imajını vermeleri gerçekten mutlu etti beni, onu ana karakterin sıradan yancı pozitif arkadaşından bir adım öne çıkarıyor bu. Tabii umarım ileriki ciltlerde boşlanmıyordur bu karakter. Touka'nın ise her şeyden önce öz saygı sahibi bir ana kadın karakter olması inanılmaz artı. Hem bağımsız ve güçlü hem de doğasına aykırı olmasına rağmen içinde yatan o merhametli ve korumacı tarafı beni kendine çekti. Villainlarımız da ileride çeşitlenecek gibi duruyor, merakla okumayı bekliyorum.
Şimdi benim için eksi olan iki şeyi söyleyeceğim. Biri konuşma balonlarının çok küçük olmasından kaynaklı bütün kelimelerin kesme işaretiyle ayrılıp birkaç hece şeklinde parçalana parçalana yazılmış olması. Teknik bir sorun bu ama bir yerden sonra artık okuma zevkini baltalamaya başlıyor. Bir de dövüş sahnelerindeki hareketli çizimler bana pek hitap etmedi, karmaşık bir görüntü oluşturduğu için ortaya random çizgiler saçılmış gibi geliyor.
Herhalde buraya yazdığım en uzun inceleme oldu çünkü zihin yapımın oturduğunu ve bir şeyleri daha yerinde yorumlarla tüketebildiğimi, büyüdüğümü görmemi sağladı. Artık TG hype'ını da anlayabiliyorum, bugünleri görmek de varmış.