2025 21. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 01:19
Rasyonel zihin tehlikeden uzaklaşır kişi ancak delirdiğinde tehlikenin içine atlar. Ama deli deli olduğunun farkında değildir o yüzden deli olduğunu kendi söylemez. Madde22, tam da bu fikri ifade eder. Kitap yayınlandıktan sonra çıkmazları açıklamak için kalıp ifade olarak Amerikan kültürüne de kazandırılmış. Kitap oldukça hacimli ve ben birkaç incelemeyi okurken vermesi gereken fikri kendini tekrar ederek vermiş diye birkaç yorum okumuştum. Kitap içinde anlamsız onlarca diyaloğa sayfalarca yer ayrılmış. Ama ben diğer yorumcuların "gereksiz yere uzatılmış" ifadelerine katılmıyorum. Askeriyenin ne kadar mantıksız olduğu ve hiyerarşik düzenin anlamsızlığını daha iyi bir şekilde anlatamazdı yazar. Bir grubun çıkarları bazen milli değerlerin ardına bazen toplumun refahının ardına gizlenir. Biri sırf kar elde edecek diye hiyerarşik düzensizliğin alt tabanında olan canından olur. Yazar düşüncelerini günlük hayatta absürt karşılayacağımız durumlarla açıklamış. Savaş konu olduğunda normalde absürt bulduğumuz birçok durumun olması gereken olduğunu düşünmemizi daha iyi bir şekilde yeremezdi. Geçit törenleri düzenleyen subayın ve M&M kooperatif 'in bölümlerine bayıldım. Bence bir savaş kitabı olmak için fazla iyi.
Madde 22Joseph Heller · İthaki Yayınları · 2019625 okunma