Jared Diamond 21. Yüzyılın en değerli bilim insanlarındandır. Kendisi ile akademik anlamda tanışmam 2009 yıllarına tekabül eder. Özellikle hepimizin bildiği Tüfek Çelik ve Mikrop eseri ile altın bir rota çizmiştir. Canlıların değişimi ve gelişimi üzerine birçok çalışması bulunan, 600’ü aşkın uluslararası kabul görmüş makaleleri ile bilinir. Neden cinsellik canlılar için önemlidir sorusu ile başlayan serüven birçok canlıyı ele aldıktan sonra insan türü ile son noktayı koymaktadır. Zevk için bunu yapan tür olarak yine efsanelerde yerimizi aldık tabii. Bizim evrimsel sürecin sonu artık geni aktarmak için değil tamamen zevksel bir süreç ile noktalanıyor. Türümüze yakın canlılarla benzerliklerimiz ve farklılıklarımızı da kıyaslamalar ile çok güzel ele alıyor. Var olan birçok özelliğin neden var olduğunu, başlangıçta ve şimdi hangi düzlem/seviye de olduğunu hem mizansel hem de akademik üslup ile harika aktarıyor. Eser ile ilgili çok info vermeye gerek yok, merak edenler varsa şiddetli tavsiye ederim.