Dünyaya bakışı taban tabana zıt olduğumuz yazarın fikirlerinden değil ama bilgisinden faydalandığımı söyleyebilirim. Özellikle son yüz yıldır adından bataklık diye bahsedilen ortadoğuyu, ortadoğuda kurulan düzen ve oynanan oyunun “kurallarını” gayet iyi anladığınız güzel bir belgesel olmuş. Yazarın,satır aralarında Türkiye ile ilgili yorumları, kartal imam hatipli perspektifinden kendini kurtaramamış, buna tahammül göstermeniz lazım! 4 liderin katledilme sebepleri, bugün bile tartışıla dursun, özündeki yegane neden, bu isimlerin,oyunu yönetenlerin kuralları dışına çıkmaya meyletmeleridir. Kral Abdullah, kral Faysal, Enver Sedat ve Rabin arasında okuduklarımdan en çok etkilendiğim, kral Faysal kısımları oldu. Özellikle 1938’de ingilizlerin suudi topraklarından bir şey çıkmaz diye vazgeçtikten sonra Amerika’nın araştırmaları sonucu ülkenin petrol yataklarının keşfi, bugünkü dünya siyasetinin temel taşlarından biri olmuş… ve Faysal bir gün heyecana kapılıp kendini petrolün patronu zannetiği an, en yakını tarafından kendi sarayında katledilmiştir. Enver Sedat ve Mısır pasajları da güzel. Yazarın, seküler ve sosyalist diye eleştirdiği cemal abdünnasır başkanlığı döneminde edilgen hatta pasif bir profil çizen enver sedat’ın devlet başkanı olduktan sonraki icraatları şaşırtıcı. Bu arada bugün bu coğrafyaya şeklini veren 6 gün savaşlarının detayları güzel anlatılmış.
Yazarın ayrıca her bölüm sonuna koyduğu ileri okuma tavsiyeleri de gayet güzel.
Ortadoğu tarihi ve coğrafyasıyla ilgileniyorsanız kitabı okumanızı tavsiye ederim.