···Okunma: 13 Nisan 2018 17:58 Öncelikle kitabı Sahaflar Çarşısı'ndan aldım.. Beş liraya ikinci el olarak aldım.. Okurken, kısa süre önceki İstanbul gezim aklıma geldi hep.. Ayraç olarak da İstanbul çizimi olan bir kartpostal kullanınca tabi daha da tesir etti.. Uzun zamandır Doğu-Batı kültürü arasında en uygun yaşayış ve kültürünü araştırırken Doğu ve Uzakdoğu'yu savunup, bu kültürün en kökünü araştırmaya başlamışken güzel bir tevafuk oldu.. Kitabı çok sevdim ve kütüphanemde kalacak.. Kitap sayesinde kendi zengin dilimde bilmediğim kelimelere de vakıf oldum..
Kitabın girişinde Neriman'a uyuz oluyorsunuz fakat kızın bu davranışları her genç kızın başına geliyor.. Bereket versin ki Neriman uyanıyor duruma, darısı geriye kalanın başına.. Neriman'ın Şinasi-Macit aradı gelgitli ilişkisinin sancılarını hissediyorsunuz..
Bu arada dizisiyle uzaktan yakından alakası yok.. Keşke dizisi olmasaymış..
Kitapta Neriman adlı karakterin, doğu ve batı kültürü arasındaki iç savaşını anlatıyor ki burda kendimi görmüş gibi oldum.. Neriman, yıllardır Şinasi'yi sevmiş, onunla yaşayıp büyümüşken Macit'in şaşalı hayatı gözüne hayal sürmesini çekmiş, aklını karıştırmıştır.. Neriman, çağdaşlık adı altında içi ve temeli boşaltılmış yaşayışına ters bu medeniyete hayranlık duymuş, kendi yaşayışını ve halkını tenkit etmiştir..
Peyami Safa, kâh Şinasi'nin kâh Faiz Bey'in ağzıyla batı kültürünü olumsuz yönde dile getirmiştir..
Neriman nice zaman sonra gerçeğe uyanıyor ve derin bir aydınlanma yaşıyor.. -Şu sıralar aydınlanma yaşayan ben'e resmen ayna tuttu-
Öze dönme romanı da diyebilirim.. Gerçekten de belirtmek istiyorum.. Batıdan medeniyet alınmaz.. Doğu'yu ve Uzakdoğu'yu bilmeyen bana gelip medeniyetten söz etmesin..