2022 21. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2022 00:00
Tolstoy – Anna Karenina: Aşkın, Toplumun ve Kendini Aramanın Trajedisi “Mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz ailenin mutsuzluğu ise kendine göredir.” Tolstoy bu cümleyle sadece bir roman açmıyor—insanın iç dünyasını kazıyan bir evrene kapı aralıyor. Anna Karenina, tutkuyla özgürlük arasında sıkışmış bir kadının hikâyesi gibi görünse de aslında çok daha fazlası: Aşkın bedeli Toplumsal yargıların ağırlığı İçsel çatışmaların sesini bastıramamak Levin üzerinden hayatın anlamını arayış Anna’nın Vronski’ye duyduğu tutku bir aşk değil, varoluş çağrısı. Ama bu çağrı, dönemin aristokrat toplumunda affedilmeyen bir cesaret. Tolstoy ise bütün karakterleriyle bize şunu hatırlatıyor: Gerçek trajedi, insanın kendine yabancılaşmasıdır. Bu roman bugün neden hâlâ bu kadar güçlü? Çünkü Anna’nın yaşadığı çıkmaz—özgür olmak isterken toplumun nefesi ensesinde hissetmek—modern dünyada bile hepimizi bir yerinden yakalıyor. Kısa Yorum • Aşk mı özgürlük mü? • Tutku mu toplum mu? • Gerçek benlik mi, yoksa başkalarının çizdiği hayat mı? Tolstoy, Anna Karenina ile bize sadece bir hikâye değil, insanın içindeki fırtınaları bırakıyor.
Anna Karenina (2 Cilt Takım)Lev Tolstoy · Can Yayınları · 202555,5bin okunma