·448 syf.····Okunma: 16 Kasım 2025 10:29 Aşk neydi?
Gabriel Garcia’nın tek seferde anlayabildiğim ilk kitabı olduğu için mutluyum ancak içeriğine gelirsek aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Bana göre bu kitaptaki gerçek aşk Doktor Urbino ile Fermina Daza’nın diyebilirim. Florentino’nun saplantısı olmasa Fermina Daza kocasının yokluğunu çocuklarının varlığıyla teselli etmeye çalışırdı diye düşünüyorum. Ancak güya aşık olan bu adam önüne gelenle yatıyor, ölümlerine sebep oluyor (Rosalba’nın kocası karnındaki yazıyı görünce acımadan boğazını kesiyor / 14 yaşındaki America Vicuña) ve bundan hiç etkilenmeden kadınlarla beraber olmaya kaldığı yerden devam ediyor. Buna nasıl aşk denebilir? Aşk böyleyse, buysa aşksız bir dünyayı tercih ederim. 76 yaşında bir adamın kendisine okuması için emanet edilen 14 yaşındaki bir kızla birlikte olması ve okul birinciliğinden sonunculuğuna düşmesine sebep olması ve en nihayetinden kızın canına kıyması! Bu kitapta beni aşırı derece rahatsız eden kesinlikle bu oldu.
Doktor Urbino gerçekten karısını seviyordu. Evet hatası oldu bir kere ama bilemiyorum bunu tanımlamak zor… ben Fermina Daza’nın da kocasını çok sevdiğine inanıyorum çünkü ayrı kaldığı o dönemde yaşadıkları bana bunu hissettirdi.
Kavuşamadığı kadınla bir gün muhakkak kavuşacağına odaklanıp ün ve para kazanma hırslarını da yerine getirdikten sonra cenaze günü güya aşkını ilan edecek kadar şuursuz olan Florentino’dan nefret ettim ve haberlerde kayıkta yaşanan bir son gibi hayatının son bulmasını isterdim.
Anlamadığım şey ilk sayfalarda ölen Jeremiah de Saint-Amour’un bıraktığı mektupta doktoru o kadar şaşırtan şeyin ne olduğuydu…