Sam Horn Sam Horn'un Tongue Fu adlı eseri, iletişimin gücünü pratik ve uygulanabilir tekniklerle ele alan bir kitaptır.
İnsanların birbirlerini manipüle etmekten gram çekinmediği, duygusal fiziksel ne kadar psikolojik şiddet varsa hiç düşünmeden uyguladığı, hatta bazı insanların alttan alttan zevk aldığı bir dönemde kesinlikle okunması gereken bir kitap.
İnsanların bir kısmı ne yazık ki karşısındaki kişinin çaresizliği ve duygusal hassaslığı gibi durumlarından, iyi niyetlerinden faydalanır.
Kendinizden, iyi niyetinizden tabii ki de taviz vermeyin. Yalnız, niyeti iyi olmayan insanlara karşı kendinizi savunmaktan da çekinmeyin.
Yazar, tartışmaların, çatışmaların ve zor konuşmaların nasıl yönetilebileceğini son derece anlaşılır bir dille aktarıyor.
Bu yönüyle kitap, klasik “kişisel gelişim” içeriklerinden ayrılarak daha sahaya yönelik, gerçek hayatta uygulanabilir bir yaklaşım sunuyor.
Horn’un en güçlü yönü, iletişimde kullanılan kelimelerin insan psikolojisi üzerindeki etkisini net örneklerle açıklaması.
Kitap boyunca, “ne söylediğimiz değil nasıl söylediğimiz” düşüncesi merkeze alınıyor.
İkna becerileri, karşı tarafı savunmaya geçirmeden konuşmak ve çatışmayı yumuşatma teknikleri oldukça etkili bir şekilde anlatılmış.
Eserin temposu oldukça akıcı; teoriyle pratik dengesi iyi kurulmuş.
Okur, her bölümden hemen uygulanabilir bir fikirle çıkabiliyor.
Horn, finalde günlük iletişimde kullanılabilecek sade ama etkili yöntemleri toparlayıp okura güçlü bir kapanışla veda ediyor.
Değerlendirmem
• İletişim ve ikna becerilerini geliştirmek isteyenler için doğrudan uygulanabilir bir yaklaşım sunuyor,
• Basit ama etkili dille yazılmış; gereksiz teoriden uzak,
• Karşı tarafı kırmadan güçlü iletişim kurmanın tekniklerini net örneklerle anlatıyor,
• Akıcı yapısıyla hızlı okunuyor ve pratik değer sağlıyor.
Kimlere Öneririm?
Daha iyi iletişim kurmak, tartışmaları yönetmek, ilişki dinamiklerini güçlendirmek isteyen herkese öneririm.
Özellikle iş hayatında iletişim sorunları yaşayan ya da insan ilişkilerinde kendini geliştirmek isteyenler için çok faydalı bir kaynak. Tongue Fu