Seçimlerimizin Farkında Mıyız?
2025 13. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 20:11
Kitaba başladığımda Naci ve T' Nacı diye iki kardeşin hikayesi ile başlıyor kitap. Seçeneklerimiz hakkındaki gerçekliklerimiz aslında kendimizin kim olup kim olmadığına dair kendimize bir ayna tutuyor. Seçeneklerimizi oluştururken kendi Özgür irademizle karar verip vermediğimizi o özgür iradenin oluşum aşamalarını, içinde yaşadığımız toplumun kültürel verisini, bilgi birikimine, gelenekler, göreneklerin seçimlerimizi etkilediğini söylüyor. Seçeneklerimizin bir programlarımız sayesinde oluştuğunu, bu programlarımızı; aslında beynimizde daha doğuştan itibaren çocukluğumuzda, içindeb yetiştiğimiz kültürle beraber sık tekrarladığımız kelimeler, yaşadığımız deneyimler ve kendi başımıza kaldığımızda kendimize dönük konuşmalardaki içe dönük sık kullandığımız cümlelerin aslında bir tür seçimlerimizi oluşturmadaki rolünden bahdediyor. Bu tür etkilerin seçimlerimizi oluşturmada ne kadar etkili olduğunu ön plana çıkarıyor. Tutumların seçimleri, Eylemlerin seçimleri, Başarı modelimiz ve insanın model olarak model bir insanı ve Model iki insanı olmak üzere, arzulanan yani olmak istediğimiz insan tipine yönelik stratejik adımlardan bahsediyor. Yine diğer kişisel gelişim kitaplarında da olduğu gibi yakınmak yerine, pozitif olumlu cümlelerden bahsediyor. Seçimler yapmak ve sonucunda iyi sonuçlar veren seçimler yapmaya devam etmek ve sonucunda iyi sonuçlar veren yöntemler belirlememiz, bu yöntemlerin neler olduğu üzerinde duruyor. Seçimlerimizi denetleyebilmek için duygusal ve sezgisel tercihlerimizden bahsediyor. Başarılı seçimlerin bizi iyi yerlere götüreceğinden bahsediyor, bir anlamda içe dönük kendimizle kendimize yaptığımız sessiz konuşmaların sürekli beynimizin daha sonraki hamlelerde yeni seçimlerde bizi programlayan dil olduğunu ve beynimizi bu şekilde beslediğimizi belirtiyor. Kendimizle yalnız başımıza kaldığımız zaman kendi kafamızın içinden geçen düşüncelerden bahsediyor, bir anlamda içe dönük kendi kendimize yaptığımız sessiz konuşmaların sürekli yeni seçimlerde bizi programlayan dil olduğunu ve beynimizi bu şekilde beslediğimizi belirtiyor bir anlamda yalnız başımıza kaldığımız zaman kendi kafamızın içinden geçen düşüncelerde bile daha çok şimdiki zamanı ve olumlu bildiği kullanmak gerekti bahsediyor bir anlamda içe dönük kendi kendimize yaptığımız sessiz konuşmaların sürekli beynimizin daha sonraki hamlelerde yeni seçimlerde bizi programlayan dil olduğunu ve beynimizi bu şekilde beslediğimizi belirtiyor bir anlamda yalnız başımıza kaldığımız zaman kendi kafamızın içinden geçen düşüncelerde bile daha çok şimdiki zamanı ve olumlu bildiği kullanmak gerekti üzerinde duruyor başarıyı bir seçim şekli olarak seçim şekli olarak ön plana çıkarıyor Yani tıpkı sevginin bir seçim olduğunu mutluluğun bir seçim olduğunu Bütün bunların bir kişisel seçimlerimiz olduğunu belirtiyor. Çünkü aynı tuttuğu için ister istemez kitabın sorduğu sorulara Siz kendi hayatınızdan günlük yaşamınızdaki yaptıklarınızdan yarına dair düşüncelerinizden vizyonunuzdan çocukluğunuzdan mutlaka kaleme alıp elinize Kendi kendinize adeta bir deftere bir şeyler yazıyorsun yazmak zorunda kalıyorsunuz Çünkü kitap sizi harekete geçiriyor böyle bir kitap Ben kitabı Bu anlamda çok faydalı buldum. Aynı tuttuğu için ister istemez kitabın sorduğu sorulara Siz kendi hayatınızdan günlük yaşamınızdaki yaptıklarınızdan yarına dair düşüncelerinizden vizyonunuzdan çocukluğunuzdan mutlaka kaleme alıp elinize Kendi kendinize adeta bir deftere bir şeyler yazıyorsun yazmak zorunda kalıyorsunuz Çünkü kitap sizi harekete geçiriyor böyle bir kitap Ben kitabı Bu anlamda çok faydalı buldum
Bizi Biz Yapan SeçimlerimizShad Helmstetter · Sistem Yayıncılık · 200760 okunma