2025 95. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2025 12:10
#okudumbitti YAZAR: SAİT FAİK ABASIYANIK YAYIN: THE KİTAP Herkese selam bugün sizlere Sait Faik Abasıyanık kaleminden çıkan sarnıç öykü kitabıyla geldim. Hepimizin de bildiği gibi kalemi güçlü yazarlarımızdan bir tanesidir. O yüzden konuyu çok uzatmadan yoruma gelecek olursak. Sait Faik’in öykü evrenine adım attığınızda, aslında bir şehrin nabzına, bir insanın kalbine ve hayatın en küçük ayrıntısına dokunmuş oluyorsunuz. Sarnıç, tam da bu dokunuşların toplamı. Yazarın dünyayı anlama biçimini, insanlara olan merhametini ve İstanbul’a duyduğu sonsuz sevgiyi derin bir duyarlılıkla hissettiren bir eser. Bu kitapta büyük olaylar yok; ama büyük insanlık hâlleri var. Bir balıkçının sabah serinliğinde sakladığı umut, Bir çocuğun sessizce büyüttüğü hayal, Bir kahvede oturan adamın içindeki kırgınlık, Bir sokak köşesinde unutulmuş bir hikâye… Hepsi Sait Faik’in kendine has sıcaklığıyla anlatılıyor. Yazarın dili öyle sade, öyle doğal ki, sanki yan masada oturan biri size hayatından bir parça anlatıyormuş gibi hissediyorsunuz. Ama o sadeliğin içinde derin bir insanlık bilgeliği, güçlü bir gözlem gücü ve ince bir duygu katmanı var. İşte Sarnıç’ı bu kadar özel yapan da tam olarak bu: Sözün azlığıyla duygunun çokluğunu kurabilmesi. Her öykü, İstanbul’un o eski zamanlarına ait bir fotoğraf karesi gibi. Dar sokaklarda dolaşan çocuklar, denizle yaşayan insanlar, yorgun ama umutlu yüzler, küçük sevinçler ve büyük yalnızlıklar… Tüm bunlar Sait Faik’in kalemiyle hem tanıdık hem de bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Sarnıç, okura şunu hatırlatan bir kitap: İnsan, ne kadar sıradan görünürse görünsün, kendi içinde koca bir dünya taşır. Ve Sait Faik o dünyaların kapısını yavaşça aralar, içeriye ışık düşürür. Son sayfayı kapattığınızda geriye huzurla karışan bir hüzün, hafif bir tebessüm ve insanlara daha yumuşak bakma isteği kalıyor. #ALINTILAR Her barınacak, her çorbası tüten, her sobası yanan evde bir kaderin, bir bilinmez yaranın korkusunu gördüm. Önümüzde hayat... Her gün bir başka uykuya yatıp, bir başka rüya göreceğiz. Hâlbuki zaman, ağır ağır bizimle beraber akan nehir bir göle varıyordu.
SarnıçSait Faik Abasıyanık · The Kitap · 20254,393 okunma