Tekrarlardan ibaret ve bilimsellikten uzak bir kitap
2025 14. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 01:59
Kitabın ana konusunun yaşama ve deneyimlere karşı oldukça kısıtlayıcı olduğunu düşünüyorum. Öncelikle bütün bölümler birbirinin tekrarından ibaret. Kitap yalnızca on sayfa olabilecekken yazar aynı olguyu farklı sözcük ve tümce varyasyonlarıyla sunup kitabı gereksiz uzatmış. Temelde tek bir fikir insanların yazara anlattığı hikayelerle destekleniyor fakat gerçek hayatta bu hikayelerde geçen olayların bu kadar sık ve belirgin bir şekilde gerçekleşme olasılığının düşük olması hikayelerin inandırıcılığını düşürüyor. Buna ek olarak insan yaşamının ve evrenin, insanların bilinçaltında var olan fikir ve olayları kendilerine çekmelerinin kaçınılmazlığından çok daha karmaşık olduğunu düşünüyorum. Dünyada gerçekleşen sayısız kötü olayı bu olaylardan acı çeken insanların bilinçaltında fark etmeden kendilerine çektiklerini ve bunları arzuladıklarını sanmıyorum. Bunu savunmak, evrenin işleyişini, insanları güdüleyen fikirleri, insan bilincini ve bilinçaltını hafife almaktır. Kitap okuyucuya tekrarlarla çok şey vaat etmekle birlikte temel iddialar bilimsel kanıtlarla desteklenmekten oldukça uzak. Kitap bilinçaltının işleyişine dair bir rehberden çok oldukça basitleştirilmiş bir kişisel gelişim kitabı izlenimi veriyor. Murphy bilinçaltının sınırsız güce sahip olduğunu iddia ederken bunu çoğunlukla anekdotlara, dini örneklere ve doğrulanması mümkün olmayan kişisel hikayelere dayandırıyor. Ayrıca kitabın sürekli aynı mesajları farklı gibi görünen örneklerle ve açıklamalarla tekrar etmesi okumayı monotonlaştırıyor. Zihinsel olumlamalar ve manifestlerle tedavisi ve çözümü mümkün bile olmayan fiziksel hastalıkların veya karmaşık toplumsal olayların mucizevi bir şekilde çözülebileceğinin öne sürülmesi gerçeklikten uzak bir fikir çerçevesi oluşturuyor.
Duygu ve Düşünce
Bilinçaltının GücüJoseph Murphy · Koridor Yayıncılık · 200918,5bin okunma