2025 112. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2025 21:35
Victor Hugo’nun Sefiller isimli romanı, yalnızca bir edebî eser değil; ahlak, adalet, toplum düzeni ve insanın içsel dönüşümü üzerine kurulmuş devasa bir sosyal eleştiri olarak karşımıza çıkıyor. Hugo, yoksulluğu romantikleştirmeden ama insana umut veren bir perspektifle işlemiş. Fantine, Cosette, Gavroche gibi karakterler, toplumsal düzenin dışına itilenlerin bireysel hatalardan değil, kurumsal adaletsizlikten acı çektiğini gösteriyor. Hugo, bireysel iyiliğin toplumsal yapıyı dönüştürebileceğine inanıyor; ancak diğer okurların kitap hakkındaki yorumlardan çıkardığım sonuç, günümüz okuru bu yaklaşımın biraz romantik kaldığını, yoksulluğun yapısal bir sorun olarak daha katı bir analiz gerektirdiğini düşünüyor. Jean Valjean ile Müfettiş Javert arasındaki çatışma, romanın en güçlü felsefî karşıtlığını oluşturuyor. Javert, kanun ve düzeni mutlaklaştıran mekanik devlet aklını sembolize ederken, Valjean, kanunun ötesinde ahlaki doğruluğu temsil ediyor. Hugo, hukuki düzeni eleştirirken bireysel merhameti adaletten üstün tutuyor. Bu, edebî olarak etkileyici olsa da sosyolojik olarak tartışmalı bir yaklaşım: Toplumsal düzen bireysel iyi niyete dayanabilir mi, sorusu geliyor akla. Roman, 19. yüzyıl Paris’inin sınıf çatışmalarını, devrimci hareketlerinin köklerini, eğitim ve fırsat eşitsizliğini, bürokratik devletin acımasızlığını eleştirel bir dille işliyor. Kanaatimce Hugo’nun amacı sadece bir hikâye anlatmak değil, Fransa'nın vicdanını uyandırmaktı. Ahlaki açidan hikayeye baktığımızda, Piskopos Myriel’in Valjean üzerindeki etkisi, Hugo’nun Hristiyan ahlakına duyduğu saygıyı gösteriyor ki, gerçek din, dogmalarla değil, merhamet ve insaniyetle kendini gösterir. Hugo’nun karakterleri ise genellikle sembolik olarak ele alınmış. Valjean: Kefaret ve dönüşüm Javert: Yasa fanatizmi Fantine: Sistemin kurbanı Gavroche: Bastırılmış halkın sesi Cosette: Saflık ve geleceğin umudu Bu karakterler kanaatimce gerçek birer insan olmaktan ziyade toplumsal birer temsil gibi duruyor. Bu durum romanın epik ve şiirsel yönünü güçlendirirken psikolojik gerçekliği zayıflatıyor. Sefiller, kusurları olsa da modern edebiyatın en etkili toplumsal eleştiri romanlarından biri. Gücü, insanlığından içindeki iyiliği savunması, adalet sistemi ve yoksulluk üzerine güçlü eleştirisi, epik anlatımından ileri geliyor. Yer yer aşırı didaktik olması, karakterlerdeki idealizm, uzun ve dağınık bölümler ise romanın zayıf yönü. İyi okumalar..
SefillerVictor Hugo · Serhat Yayınları · 2005105,2bin okunma