·272 syf.····Okunma: 19 Kasım 2025 10:57 Beni Asla Bırakma Nobel ödüllü, Japon asıllı yazardan okuduğum ilk kitap. Kitabın bana biraz sıkıcı, bir tutam yorucu ve çokça durağan gelmesinin birkaç nedeni var.
İlki elbette beklentimin çok yükselmiş olması sanırsam. Ve bu bir kitap için haksızlık belki de. Ama sadece bu değil. Aslında çok çarpıcı olan bir konuyu her ne kadar karakterin iç dünyasından anlatıyor olsa da çok nötr işlemesi. Yani duygu yok. Sanki anlatıcı bir robotmuş gibi hissettim kitap boyunca. Konunun drama bağlanmaması güzel tabi ama böyle bir konuda bu kadar soğukkanlı olmak yordu beni. (Ufak bir spoiler olmadan devam edemeyeceğim. Yorumu okumaya azmetmiş olan sevgili dostum, bilgin olsun )
Aslında öğrencilerin organ deposu gibi kullanılan klonlar olduğuna 73. sayfada emin oldum. Yani benzersiz bir konu değildi ama yeterince ilgi çekiciydi elbette. Tabi ana karakterimiz Kathy H. bu kadar nötr olmasaydı. Hailsham adlı okulda okurken evet biraz biliyorlar ne için yaşadıklarını ama sanki hiç biri hiç bir zaman gerçekten anlamamış. Ki bu biraz saçma. Her zaman bir isyancı, sisteme başkaldıran biri olur. Ama bu kitapta malesef yoktu. Kurbanlık koyun psikolojisi sinmişti hepsinin içine. Ve bu bir yerde boğuyor insanı. Ama sadece okuyanı, karakterler aynı tekdüzelikle karşılıyorlar hep olanları.
Sonuç olarak malesef beni yanına çekemedi yazar. Gerçekten, sarsıcı kitaplar listeme ekleyeceğimi sanarken biraz yavan bir okuma oldu. Hiç okunmasın değil tabi konu güzeldi. Büyük tereddütlerle birazcık ta olsa tavsiyemdir.