"Bedenimiz bahçemizdir, irademiz de bahçıvanı."
️10/10
Shakespeare'in en iyi tragedyalarından biridir #othello . Bir aşk hikayesinin kötü kalpli insanların doldurmasıyla ve kıskançlıklarıyla sebep oldukları sarsıcı yıkılışını anlatır.
Othello, soylu ancak yaşlı, genç ve inanılmaz güzel Desdemona'nın da eşidir. Othello'nun Iago adındaki kötü kalpli çavuşu, Othello'nun yaveri Cassio'nun itibarını, mevkiini kıskanır ve Cassio'nun yerine geçmek ister. Bunu sağlamak için de kurnazca yollara başvurur. Bencillik duygusunun Iago'ya yaptırdıkları, bencilliğin ve hırsın ele geçirdiği Iago'nun sebep oldukları geri dönüşü olmayan yıkımlara yol açar. Iago'nun, karısı ve yaveri konusunda zehirli, iffetsiz ve kurnaz sözlerle doldurduğu, gözünü döndürdüğü Othello'nun güvenini ve sevdasını yavaş yavaş kaybetmesini ve bu kayıpların sonuçlarını okuyoruz.
Halktan her insanı, her duyguyu, her kurnazlığı 160 sayfaya sığdırmış yazar. 16. yüzyılda yazılan tiyatro eserindeki bencillik duygusunu, makam-mevki aşkını, kıskançlığı, kurnaz insanları ve bu insanların çıkarları uğrunda yitip giden saf duyguları, çıkarlarına ve hırslarına yenik düşen insanları 21. yüzyılda görmemiz üzücü.
En sarsıcı, en realist, en halktan tragedyalarından biri olarak görüyorum Othello'yu. Özellikle Shakespeare'in soylu insanlar üzerinden halktan insanları da anlatabilmesi beni büyülüyor. Açıkçası Shakespeare'den başka soylu karakterler üzerinden her sınıftan insanı anlatabilen bir yazar yok. Yazarın her eseri çok başarılı. Önerimdir
Sevgiler