Körlük,ama bu defa beyaz
2025 5. kitabı
Herkes birden bire kör olsa nasıl olurdu ? Zaman zaman hepimizin aklına bu tarz sorular gelmişdir. Kitap bu sorunun adeta cevabı gibi. Kitabı genel olarak beğenmedim. Bunun nedenlerini yazmadan önce beğendiğim kısımları yazmak istiyorum. Herşeyden önce kitabın konusu ve vad ettikleri çok güzel. Daha sonra kitabın post-apokaliptik dünyayı anlatmasına rağmen diğer birçok benzerinden farklı olarak bu kitabda ilk hastayı ve ondan sonra olacaklara şahit ola biliyoruz. Kitapdaki karakterlerin isimlerini ve olayların geçtiği yeri bilmememiz bence bu tarz bir kitap için çok güzel bir seçim olmuş. Kitabın felsefesini çok beğendim. İnsanı bu konu üzerinde düşünmeye zorluyor adeta. Kitabı okumak isteyenler için şöyle birşey söyleyeyim. Kitab "Bird box" tarzında değil. Yani böyle post-apokaliptik dünyada herşey nasıl değişti tarzında değil pek. Bunlar da var ama kitabın önceliği böyle bir durumun felsefesi. Gelelim şimdi beğenmediğim kısımlara. Öncelikle dialogların tarzını beğenen okur yoldaşlarım olmuş. Fakat ben bir türlü beğenemedim. Tüm dialogların aynı cümle içinde geçmesi ilginç bir tarz olsa da alıştıktan sonra bile bazı dialogları bir kaç kez yeniden okumam gerekti hangi cümleyi kimin söylediğini anlamak için. Tamam farklı bir seçim ola bilir ama bence olmamış :). Diğer birşeyse kitapdakı bazı ( çok az ) kısımların biraz anlamsız gelmesi. Örnek verecek olursam spoiler olmaması için şöyle söyleyeyim,kitapda bir kısımda eğer yanlış hesaplamadıysam 200-den belki de fazla kişi artı dünyadaki tek gören göz, 20 köre karşı birşey yapamıyor, korkuyorlar. Spoiler olmasın diğe pek anlatmıyorum ama yazar bunu mantıklı kılmak için bazı şeyler söylese de kitapda yine de anlamsız olarak kalıyor. Bunun gibi başka kısımlar da var. Belki de insan doğası gerçekten bu kadar aptal ola bilir,bilemeyiz. En sevmediğim kısımsa kitabın anlamsız derecede uzatdığı cümleler. Bazı cümleler hatta bir sayfa boyutunda ve bu cümleler ilk okuma da anlaması çok zor cümleler. Asıl problemse bu cümlelerin o kadar da zor anlaşılır birşeyi anlatmaması. Çok basit birşeyi bile kendisi bilerek zor anlaşılır şekilde yazmış. Bu dediğimi düşünmeden önce emin olun bu gibi cümlelerin bir çoğunu not almışdım ve tekrar tekrar okudum. Bunun kasten kitabın dilini zorlaştırmak ve sanki çok derin ve anlamlı şeyler anlatdığını göstermek için yaptığını düşünmekten başka bir açıklama bulamadım. Ve bu anlamsız ama "anlamlı" gösterilen,kitap boyunca neredeyse her yerde karşımıza çıkan bu cümleler beni kitaptan baya soğuttu.
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,9bin okunma