2025 34. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 11:57
Dârü'l-Erkam, Efendimiz'in bize bir miras olarak bıraktığı nebevî bir tereke, yeniden tekrarı mümkün olan bir model ve örnektir. Bir evden ne çıkar ki? İşte bir evden ne çıktığının en büyük cevabı Dârü'l-Erkam'dır. Allah Resûlü'nün muallimliğinde kurulan bu medrese 23 yıllık risâlet davasını omuzlamış, nüve/çekirdek kadronun oluşmasına zemin olmuş; tabiri caizse burada yetişen bu tohum nesil, koca İslâm ümmetinin kökü ve temeli olmuştur. Dârü'l-Erkam olmaya aday evlerin azıkları Kur'ân'dır, ilimdir, irfandır, hikmettir, secadedir, gözyaşıdır, merhamettir, sevgidir. Bu ev inşa olmayı ve inşa etmeyi düşünür. Bu evin sakinleri boş işlerin değil, ulvî işlerin sevdalılarıdır. Bunun için bu evin sakinleri kavga etmeye dahi fırsatı olmayanlardır. Hal böyle olunca elbette ki böyle bir evden bu çağın Mus'abları, Hamzaları, Alileri, Sümeyraları, Âişeleri yetişecektir. Ya böyle olmazsa? O zaman o ev, adı ne olursa olsun Dâru'n-Nedve olmaya adım atmıştır. Dârü'n-Nedve olunca bu evin azığı, gündemi, dünyası tamamen farklılaşacaktır. Eğer bir ev Dârü'n-Nedve olmuşsa o evin azıkları kavgadır, gürültüdür, tahammülsüzlüktür, kanaatsizliktir, dedikodudur, küfürdür, boş iş ve gereksiz sevdalardır. Bu ev, kendini boş işler uğruna imha ettiği gibi başkalarını da imha etmeyi düşünmeye başlamıştır. Bu evin öğretmeni artık insanın en büyük düşmanı olan şeytan olmuştur. Şeytan bu evin sakinlerinin dostu olmuş, onları yoldan daha da çıkarmanın yollarını bulmaya koyulmuştur. O hâlde bizim başka alternatifimiz var mıdır? Ya evlerimiz Dârü'l-Erkam olacak, orada yiğitler yetişecek ya da evlerimiz Dârü'n-Nedve olacak; Allah muhafaza etsin, oradan adı Ahmet, Mehmet, Mustafa da olsa Ebû Cehil ve Ebû Leheb zihniyetli adamlar yetişecektir. Efendimizin dediği gibi: "Ya öğrenen ol ya öğreten ol ya dinleyen ol ya da onları sevenlerden ol ama sakın beşincisi olma. Yoksa helâk olursun." Ve bir duayla sonlandıralım: "Ya Rabb'i! Ya bizleri evlerini Hz. Erkam gibi risâlet davasına adayanlardan eyle. Ya bizleri bu evlerde sahâbe hasbiliği ile ilim talep eden talebelerden eyle. Ya bizleri bu talebelere hizmet eden bahçivanlardan eyle ama sakın ha bizleri yan gelip yatan, sağa sola laf atan, gelip geçene çelme takanlardan eyleme." Âmin. Muhammed Emin Yıldırım
Nebevi Eğitim Modeli Darü'l ErkamMuhammed Emin Yıldırım · Siyer Yayınları · 20232,087 okunma